Fikk to og et halvt år for juks

Dommen mot John Sandstrøm og Pål Herlofsen falt i tingretten i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen er tiltalt for å ha solgt falske legeerklæringer til kriminelle, som slapp å sone eller fikk gunstige soningsvilkår bak murene.

Både Sandstrøm og Herlofson fikk to år og seks måneders fengsel hver i Oslo tingrett i ettermiddag.

De fikk også bøter på henholdsvis 110 000 og 115 000 kroner.

Dessuten ble Herlofsen fratatt retten til å virke som psykiater i tre år framover.

Det var bare Pål Herlofsen som møtte i retten av de to klokken 1430 i ettermiddag.

Under opplesing av dommen ble det spesielt lagt vekt på erklæringer som ble skrevet ut til Christer Tromsdal og en ikke navngitt bergenser.

Begge var tiltalt for korrupsjon, brudd på helsevernloven og brudd på ligningsloven. Sammen har de tjent 225.000 kroner på falske legeerklæringer, mener aktor. Han krever i tillegg at Herlofsen skal fratas rett til å drive som psykiater.

Aktor la ned påstand om tre års fengsel for begge.

Sandstrøm har tidligere vært etterforsket for mistanke om triksing med legeerklæringer, men er aldri dømt.

Da saken startet i Oslo tingrett 31. oktober, innrømmet Sandstrøm delvis skyld. Advokat Tor Erling Staff, som ifølge VG nå ligger på St. Olavs Hospital  i Trondheim med ryggskade etter å ha vært på fest med Norsk Toillingforbund, er Sandstrøms forsvarer.

 AKTOR SA TRE ÅR:  Tre års fegnsel for falske legeerklæringer, er passe straff mener aktor om psykiater Pål Herlofsen - her på vei inn til fylkeslegen i Oslo og Akershus da saken begynte å rulle 31. oktober 2005. Foto: Scanpix.
AKTOR SA TRE ÅR: Tre års fegnsel for falske legeerklæringer, er passe straff mener aktor om psykiater Pål Herlofsen - her på vei inn til fylkeslegen i Oslo og Akershus da saken begynte å rulle 31. oktober 2005. Foto: Scanpix. Vis mer

- Anker

Pål Herlofsens advokat Ole Petter Drevland har varslet at dagens dom i Oslo tingrett blir anket med mindre hans klient blir frifunnet på alle punkter. Dermed vil dagens dom ikke påvirke Herlofsens autorisasjon til å drive som psykiater det nærmeste året.

Statens helsetilsyn vil avvente den vurderingen til dommen er rettskraftig. Sandstrøm har allerede mistet retten til å drive som psykolog.

Saken mot de to betrodde rettssakkyndige startet med en artikkelserie i Dagens Næringsliv høsten 2005. Avisa sendte ut egne reportere som kamuflerte kriminelle, og konkluderte med at Sandstrøm og Herlofsen lot seg kjøpe til å utstede legeerklæringer etter kundenes behov.

Atle Hamre bekreftet 

I Oslo tingrett har John Sandstrøm blant annet fått spørsmål om store pengebeløp han har hatt mellom hendene. Et overraskende vitne var hestehandler og tidligere travkusk Atle Hamre.

Han kunne bevitne at Sandstrøm har vært med på milliongevinst på travbanen.

I artikkelserien for to år siden trakk Dagens Næringsliv også inn av legen Eivind Borna. Han reagerte på at han følte seg framstilt som en del av Sandstrøms og Herlofsens «korrupte nettverk», og på at avisa brukte betegnelsen «Nyttig idiot?» under et bilde av han.

Fikk to og et halvt år for juks

Borna gikk til søksmål mot Dagens Næringsliv, vant saken og ble tilkjent 390.000 kroner i erstatning.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

AKTOR SA TRE ÅR: Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel på grunn av falske legeerklæringer for psykolog John Sandstrøm.