Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk topp- og bunnkarakter

Jusstudent Herman Berge har skrevet oppgave der kjente jurister får sitt pass påskrevet. Den ene sensoren belønner ham med toppkarakter - den andre har gitt ham dårligst mulig karakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jusstudent Herman Berge har skrevet en oppgave med den noe tørre tittelen «Rettssikkerhetsspørsmål belyst ved voldgift».

Men oppgaven har eksplosivt innhold: Jusprofessor Carl August Fleischer innstilte på beste karakter. Professor Jo Hov ga dårligste karakter. Professor Hov nektet i tillegg å sensurere vesentlige deler av oppgaven. Grunnen er at oppgaven kritiserer framtredende juristers handlinger.

Juristene som blir kritisk vurdert i oppgaven, er kjente navn: Høyesterettsadvokat Ole Lund, høyesterettsdommer Gunnar Aasland og professor, emeritus Sjur Brækhus.

- Det svært uvanlig at sensorer nekter å sensurere en oppgave når først veilederen har godkjent opplegget for oppgaven, sier studie- og forskningsdirektør Torild Johansson ved Universitetet i Oslo til NTB.

Hun sier hun aldri har hørt om en tilsvarende sak, og at hun ikke kan se det er gjennomførbart bare å sensurere deler av oppgaven.

Ved juridisk fakultet er det slik at veileder også fungerer som den ene av to sensorer. Fleischer var Berges veileder. Professor Jo Hov, også ved Universitetet i Oslo, ble utnevnt som andre sensor.

Stridens eple

Oppgaven vurderer kritisk de tre nevnte toppjuristenes juridiske forståelse og handlinger i voldgiftssaker.

Jusstudent Berge sier til NTB at målet med oppgaven har vært å belyse rettssikkerhetsproblemet spesielt i voldgift.

- Det jeg stiller meg kritisk til, er blant annet de tre nevnte juristenes habilitetsvurderinger, sier Berge.

Professor Fleischer mener kandidaten har dokumentert forholdene på en solid måte.

- Kandidaten har påpekt uheldig opptreden og holdninger hos fremtredende personer. Populært uttrykt kan man si det slik at disse personene ikke er til å stole på i rettssikkerhetssammenheng, sier Fleischer.

Professor Hov ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.

Økonomisk tap

Eksamensadministrasjonen ved juridisk fakultet er kommet til at den beste løsningen på problemet er å oppnevne to nye sensorer.

- Det er et uhjemlet inngrep fra sekretariatet etter min oppfatning. Kandidaten fyller alle vilkår reglementet setter for å være cand. jur. Det er ingen grunn til å utsette sensuren og påføre kandidaten unødvendige økonomiske tap. Dette er uholdbart, mener professor Fleischer, som har sensurert hele oppgaven og gitt toppkarakteren.

- Hov og jeg er uenige om karakteren, men vi er begge enige i at kandidaten har bestått, sier Fleischer til NTB.

(NTB)

Hele Norges coronakart