Fikk trusler over Internett

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet.no): En person truet med å tenne på Gard barneskole for to dager siden. - Dette visste vi ikke, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jourhavende jurist Odd Arild Helland ved Haugesund politidistrikt var ikke klar over truslene før Dagbladet.no ringte ham klokka 1015 i formiddag.

Dagbladet.no fant truslene i skolens gjestebok. En person som kaller seg «psycho en» la igjen følgende melding på skolens hjemmeside:

«jeg er psycho og gard skole og hauge skole har gjort meg til psycho jeg er helt gal og ødelagd deres skyld jævla gard skole jeg tenner snart på skolen og daimela».

Meldingen ble sendt klokka 02.33, natt til lørdag.

- Dette visste vi ikke, men disse opplysningene er høyst relevante, sier Helland til Dagbladet.no.

- Denne meldingen vil vi sjekke nøye, sier han.

Strømmet til skolen

Seinere på ettermiddagen i dag ble det lagt inn en ny melding i gjesteboka. Den var også skrevet av en person som kalte seg «psycho en». Han skrev at nå kunne folk se at han hadde laget en bombe, og at den var på Gard barneskole.

Det er uklart om meldingen er skrevet av samme person som skrev trusselbrevet.

Foreldrene strømmet til området ved skolen for å hente barna sine.

- Jeg opplevde det som dramatisk med en gang jeg fikk beskjeden. Jeg kjente det helt ned i beina. Men da det ble klart at barna var i sikkerhet, roet jeg meg, sier Jarle Ekrene Saltvedt til Dagbladet.no.

Han er far til Therese (6 år) som går i førsteklasse. Saltvedt fikk den dramatiske meldingen mens han var på jobb. I lunsjen dro han og hentet datteren.

- Det er helt forferdelig hvis dette virkelig er en bombe, sier han.

Både Saltvedt og andre foreldre Dagbladet.no har snakket med, roser skolen for hvordan de har taklet situasjonen. Evakueringen var profesjonell og foregikk uten at det brøt ut panikk. Foreldrene er også fornøyd med god informasjon fra skolen.

- Det er godt å se at slike saker tas på alvor. Selv om det sannsynligvis ikke er ei bombe, vet man aldri, sier Bernt Netland til Dagbladet.no.

Han er far til en førsteklassing og en sjetteklassing ved skolen.

Slo alarm

Politiet i Haugesund fikk meldingen fra skolen klokka 0803 i morges. De slo full bombealarm og beordret evakuering av de 520 elevene da det ble funnet en bombelignende gjenstand på skoletrappa. Det var vaktmesteren som ringte rektor på skolen, og varslet om det sjokkerende funnet.

Han hadde funnet en mistenkelig, hvit eske.

- Jeg fant gjenstanden litt etter klokka åtte i morges. Det var en skoeske med ledninger, batterier og en klokke, sier vaktmester Svein Erik Johnstad til Dagbladet.no.

Bombeeksperter

Politiet rykket øyeblikkelig ut til skolen, og evakuerte hele bygningen. Også flere bolighus rundt skolen er evakuert.

- Det ser ut som en bombe, og skal nok oppfattes sånn også. Vi vet foreløpig ikke om gjenstanden hadde et sprenglegeme, sier vaktsjef ved Haugesund politidistrikt Harald Myklebust til Dagbladet.no.

Politiet i Haugesund har bedt om bistand fra forsvarets bombeeksperter. De er ikke framme før utpå ettermiddagen

- Forsvaret kommer i løpet av dagen. Vi har evakuert området, og satt opp vakthold slik at ingen skal komme i nærheten av gjenstanden, sier førstebetjent Lars Ivar Grunnaleite ved Haugesund politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet kommer ikke til å gjøre ytterligere undersøkelser ved gjenstanden før forsvaret er på plass.

- Ingen dramatikk

Rektor Bjarte Nesheim fikk en dramatisk start på arbeidsdagen. Først ble alle elevene beordret til bygningen lengst unna bomben, deretter beordret politiet full evakuering.

- Ingen elever har vært utsatt for dramatikk, sier rektor Bjarte Nesheim til Dagbladet.no.

Alle elevene fra 4. til 7. klasse fikk fri resten av dagen, de yngste fikk et improvisert tilbud på menighetssenteret. Men alle foreldre kan komme og hente barna sine hvis de vil.

- Vi har fått mange henvendelser fra foreldre. Ellers har det gått rolig og greit for seg, naturligvis mange spørsmål, men ingen dramatikk, sier Nesheim.

Han forventer at den bombelignende gjenstanden er fjernet i løpet av dagen og at det blir skole som normalt i morgen. Det er første gang det har skjedd noe sånt på Gard, og rektoren har ingen mistenkte.

Gard skole er Haugesunds største barneskole med over 520 elever.

BOMBE?Gard grunnskole i Haugesund ble mandag morgen evakuert etter at denne bombelignende gjenstanden ble funnet, festet til en vegg i skolegården.
BOMBEFRYKT: Vaktmesteren ved Gard skole fant gjenstanden ved 8-tida i morges.
TRUSLER: Den nederste meldingen ble lagt igjen i skolens gjestebok natt til lørdag. Den øverste ble lagt inn i ettermiddag.
FORSIKTIG: En polititjenestemann og skolens rektor, Bjarte Nesheim, kikker forsiktig inn i skolegården. Senere på dagen er det ventet at bombeeksperter fra Forsvaret vil komme til Gard skole.