Fikk trusselbrev dagen før huset ble påtent

Politiet vil ikke si hvorfor familiemedlem ble truet. To 19-åringer fra Modum nekter for mordbrann.

HER SOV SJU MENNESKER:  Politiet mener at to 19-åringer fra lokalmiljøet tente på dette huset, der alle sju beboerne kom seg ut i siste liten ved 01.50-tiden natt til 1. mai. I bakgrunnen skiflygingsbakken i Vikersund. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
HER SOV SJU MENNESKER: Politiet mener at to 19-åringer fra lokalmiljøet tente på dette huset, der alle sju beboerne kom seg ut i siste liten ved 01.50-tiden natt til 1. mai. I bakgrunnen skiflygingsbakken i Vikersund. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seinest dagen før huset i Vikersund ble påtent, fikk ett av familiemedlemmene et trusselbrev. Også tidligere har det kommet flere trusselbrev til samme adresse.

Politiadvokat Magnar Austerheim i Nordre Buskerud politidistriktet bekrefter overfor Dagbladet opplysningene om truslene, som først ble kjent gjennom Bygdeposten.

To lokale menn, begge bosatt i Modum kommune og født i 1994, er pågrepet og siktet for mordbrann, som har en strafferamme mellom to og 21 år.

Politiet hadde torsdag ettermiddag ikke avgjort om de to siktede skal framstilles for varetektsfengsling. Det må skje fredag før den såkalte 48-timers regelen fra pågripelsen trer i kraft.

Sju kom seg ut Begge nekter for at de har noe med brannen og truslene å gjøre.

Det var ved 01.50-tiden natt til 1. mai at en eller flere av de sju beboerne i huset oppdaget flammene og kom seg.

Et par i 40-årene, deres tre barn og to leieboere kom seg ut i siste liten.

VÅKNET 01.50 NATT TIL 1. MAI:  Alle de sju beboerne kom seg ut av det brennende huset i Vikersund. Foto: Ole Chr. Nordby, Eikerfoto.
VÅKNET 01.50 NATT TIL 1. MAI: Alle de sju beboerne kom seg ut av det brennende huset i Vikersund. Foto: Ole Chr. Nordby, Eikerfoto. Vis mer

- Alvoret i denne saken sier seg selv i tilknytning til mordbrannsiktelsen, sier politiadvokat Austerheim til Dagbladet.

Han vil ikke si slags forhold truslene i brevene er knyttet til, om de to siktede unge mennene er kjent av politiet fra før eller om de to kjenner ett eller flere av familiemedlemmene som nå er blitt husløse.

- En brannhund har gjennomsøkt ruinene, sier politiadvokaten.

Han vil ikke si om politiet sitter med tekniske bevis for brannstiftelse.

- Kjenner han ikke Advokatene Jan Arnfinn Arnesen på Hønefoss og Einar Grape i Advokatfirmaet Drevland og Grape i Oslo er oppnevnt som forsvarere for de to siktede.

I ettermiddag hadde ingen av forsvarerne fått tilgang til politidokumenter de har bedt om.

- Jeg er oppnevnt i egenskap av fast forsvarer i retten, og har foreløpig ikke vært i kontakt med min klient. Sånn sett vet jeg ikke mer om hva som skal ha skjedd enn det som er kjent fra media. Jeg kjenner ikke navnet hans fra tidligere, sier advokat Jan Arnfinn Arnesen til Dagbladet.

- Var hjemme Advokat Einar Grape har snakket med 19-åringen han forsvarer to ganger i løpet av onsdag og torsdag.

TRAKTORER SMELTET:  Leketraktorene i sandkassa utenfor den nedbrente boligen i Vikersund er merket av den sterke varmeutviklingen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
TRAKTORER SMELTET: Leketraktorene i sandkassa utenfor den nedbrente boligen i Vikersund er merket av den sterke varmeutviklingen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

- Han har fortalt meg at han var hjemme på det tidspunktet brannen skal ha startet, og han benekter enhver kjennskap til både brannstiftelse og trusler, sier Grape til Dagbladet.

Såvidt forsvareren vet, er 19-åringen tidligere ustraffet.

- Jeg kjente til navnet hans da jeg fikk vite at han ønsket meg som forsvarer. Det var fordi jeg har hatt oppdrag for familien hans tidligere, uten tilknytning til han selv, sier advokat Einar Grape.

Mordbrannparagrafen

• Straffelovens § 148, den såkalte mordbrannparagrafen, tas i bruk mot personer som har stiftet brann der «tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes» eller medvirket til dette.
• Bestemmelsen har en minstestraff på to års fengsel og en øvre strafferamme på 21 år.

Kilde: Lovdata

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer