Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk ubehagelig følelse av Talleraas

Pensjonsordningens sekretær Astrid Risnes sjekket likningen til Anders Talleraas.

I SØKELYSET: Astrid Risnes, sekretær i Stortingets pensjonsstyre, vitner i saken mot Talleraas og Stangeland i dag. Det kan bli avgjørende for sakens utfall. Foto: Heiko Junge/Scanpix
I SØKELYSET: Astrid Risnes, sekretær i Stortingets pensjonsstyre, vitner i saken mot Talleraas og Stangeland i dag. Det kan bli avgjørende for sakens utfall. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i dag forklarer sekretær Astrid Risnes seg om pensjonsordningene til Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Risnes var ansatt på stortinget og administrerte den gullkantede ordningen.

Hun forteller at hun sjekket likningen til Anders Talleraas.

-Jeg slo opp på Talleraas og fikk en ubehagelig følelse, men jeg kunne jo ikke gjøre noe med det.

Hun sier at dette må ha vært før 2003.

-Jeg så da at det var en inntekt på vel 800 000. Jeg reagerte jo litt, men tenkte at jeg ikke vet hva slags inntekter det er. Og siden vi ikke hadde noe system for det kunne jeg heller ikke gjøre noe med det, forklarer Risnes for retten.

Hun sitter og forklarer seg i Oslo Tingrett nå.

- På det tidspunktet tror jeg pensjonen var på 350 000, forklarer hun.

Hun forklarer at hun ga beskjed til begge de tiltalte at de ikke kunne tjene mer enn Stortingspensjonen.

Peker
Både Magnus Stangeland og Anders Talleraas har hevdet at de på ulikt vis ble feilinformert av Stortingets administrasjon om hva de kunne ha i inntekt i tillegg til å motta stortingspensjon.

Begge to har, både i retten og overfor Kjønstad-utvalget, gitt inntrykk av at det var nettopp Astrid Risnes som ga opplysningene som førte til at de forsto regelverket som de gjorde. I dag er det hennes tur til å fortelle om pensjonsordningen og om hennes kontakt med Talleraas og Stangeland.

Håndskrevet lapp De to tiltalte har gitt uttrykk for at Risnes nærmest har villedet de to tidligere politikerne til å oppgi feil opplysninger, eller til å ikke opplyse om inntekter de hadde i tillegg til stortingspensjonen.

Det var Risnes som skrev den håndsrevne lappen der Anders Talleraas fikk beskjed om at han bare kunne ha opptill 323 400 kroner i «annet inntektsgivende arbeid». Risnes forklarer seg nå om hva som ligger i dette begrepet.

- Slik vi praktiserte det, kunne du ikke ha en annen stilling. Men du kunne ha inntekter ved siden av. Dette skulle være usikre, sporadiske og tilfeldige inntekter, sier Risnes.
 
Det var nettopp slike inntekter Talleraas og Stangeland hevder at de hadde. Men så sier Risnes:

- Dette kunne du ha opp til pensjonens størrelse.

Begge de to tiltalte hadde slike inntekter som langt oversteg stortingspensjonen.

På spørsmål fra aktor om Risnes er enig med Stangeland og Talleraas forståelse av at styreverv ikke var en del av det som ble oppfattet som sporadiske inntekter, sier Risnes følgende:

- Det er deres tolkning.

- Hva er din tolkning?

- Min tolkning er at det hører inn under inntektstaket, sier hun og legger til:

- Jeg vet også at jeg har sagt til andre at der er helt greit med styrehonorarer, men at de har å forholde seg til inntektsbegrensningen.

Dette spørsmålet er selve kjernespørsmålet i saken og svaret står i sterk kontrast til hva de tiltalte har forklart om hvordan de oppfattet regelverket.

Egen lov Astrid Risnes, som jobbet i halv stilling, hadde ansvaret for å administrere pensjonsordningen for hele Stortinget. Et helt eget pensjonssystem med sin egen lov.

- Dette var en ordning som var opprettet for å klare seg selv. Representantene hadde jo selv laget loven, sier Risnes i retten.

Hun sier det ikke var noen kontroll med pengene.

- Nei det var aldri meningen, sier hun.

Talleraas og Stangeland sier at de bare har fulgt de rådene de fikk fra Risnes.

- Jeg forhørte meg med administrasjonen på Stortinget, som jeg gjennom tolv år hadde stor tillit til. Jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om derfra, sa Talleraas i retten i går.

Inntektstyper De tiltalte har også stilt spørsmål ved hva slags inntektsbegrep Risnes har operert med.

- Jeg fikk i samtaler med sekretæren for pensjonsstyret et helt klart inntrykk av at styrehonorar ikke skulle tas med. Dette var den type usikkerhet og tilfeldig inntekt som ikke var omfattet av inntektsbegrensningen, sa Talleraas i retten i går.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media