Fikk ulovlig medisin for å tyste

Ved hjelp av ikke-godkjent medisin fra Hongkong holdt narkodømte Jonas Wold (47) seg rusfri i et halvt års tid. Politiet skaffet det illegale medikamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som gjenytelse fikk de opplysninger om narkomiljøet av Wold.

De oppsiktsvekkende opplysningene kom fram i Oslo tingrett i går, da Jonas Wold og sivilspaneren som hadde kontakten med ham, forklarte seg. De var begge stevnet inn som vitner i rettssaken mot en 41-åring fra Oslo som er tiltalt for drap og likbrenning.

Tok kontakt

En førstebetjent ved politiets etterretningsavsnitt tok kontakt med Wold påsken 2000.

- Han hjalp meg med en brukerdose heroin da jeg satt i varetekt full av abstinenser og psykose, hevder Wold. Han ble løslatt etter ni dager, men sitter nå i Ringerike kretsfengsel i påvente av ankesak etter en dom på 13 år.

Førstebetjenten benekter overfor Dagbladet på det sterkeste at han har gitt Wold heroin på cella.

- Det er helt utenkelig for meg, både etisk og moralsk, å gi narkotika til en narkoman. Jeg vil heller gi folk tilbud om hjelp, sier førstebetjenten til Dagbladet.

Førstebetjenten vedgår imidlertid å ha hjulpet Wold med å få operert inn den ikke-godkjente motgiften mot heroin.

Godt råd

- Han sa han hadde et godt råd hvis jeg ville bli frisk når jeg kom ut igjen. Han tilbød seg å skaffe det ulovlige middelet Naltrexon fra Hongkong og ordne innsying av implantatet ved Røde Kors Klinikken. Noe han gjorde. Ordnet lege og alt, forklarte Wold.

Jonas holdt seg rusfri et halvt års tid før det skled ut med daglige doser heroin igjen.

Sivilspaneren, som har jobbet i politiet siden 1979, nektet å kommentere hvorfor kontakten med Wold ble etablert, men bekreftet sin befatning med implantatet.

- Sånn er min legning og mitt sosiale engasjement.

Motgift

Naltrexon er en motgift mot heroin. Kapsler for implantat har ei virketid på 38 til 84 dager, men er ennå ikke godkjent i Norge.

- Dersom virkningen går ut uten at man vet det, kan man dø av overdose selv ved en alminnelig brukerdose heroin, sier professor Helge Waal.

Et år seinere, en gang mellom 17. og 20 april i fjor, gjenopptok politimannen kontakten med Jonas. Han visste at Jonas hadde hatt kontakt med offeret i drapssaken, forklarte han.

- Hver gang jeg hadde snakket med drapstiltalte på telefon, gikk det bare et par minutter før politimannen ringte. Han ville ha alle opplysninger. Både rykter og fakta, hevdet Wold.

På spørsmål fra dommer Ingeborg Webster svarte Jonas Wold at han var i kraftig lojalitetskonflikt og følte seg presset til gjenytelser for den utradisjonelle tjenesten han fikk et år tidligere.

HOLDT POLITIET INFORMERT: - Politiet skaffet meg en brukerdose heroin og et ulovlig legemiddel fra Hongkong, forklarte Jonas Wold, som har skiftet navn til Jon Øystein Dahl. Politikontakten hans benektet ikke at det skjedde.