Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Fikk ut 2 mill. med falske bankkort

Med falske bankkort og stjålet identitet skal de to tiltalte ha svindlet til seg til sammen 1,6 millioner kroner i kontanter og 400 000 i varer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Anne Cecilie Dessarud la ned påstand om fengsel i henholdsvis 1 år og 10 måneder og 1 år og 6 måneder for de to tiltalte i Oslo tingrett fredag.

17 kontoeiere har fått misbrukt identiteten sin i saken. De to tiltalte, som begge er i 40-åra, erkjente i retten denne uka straffskyld for alle forholdene i tiltalen, med unntak av tre.

-  Begge skyldige

De tiltalte hevder at de ikke var sammen om de ulike uttakene, men aktoratet mener å ha bevis for at begge er skyldige i alle forholdene, enten som den som utførte eller som medvirkende part.

Bedrageriene skjedde mellom 23. april og 23. september i år. I de fleste av tilfellene har de tiltalte brukt falske bankkort for å få ut kontanter.

I andre tilfeller har de opprettet kredittkontoer i andres navn og tatt ut varer.

Med unntak av de tre forholdene de tiltalte ikke erkjenner straffskyld for, er alle uttakene videofilmet av overvåkingskameraer.

Bakmenn

 FALSKT KORT: Dette kortet brukte de tiltalte for å få ut over 200 000 kroner fra en privat konto. Foto: Jeanette Landfald
FALSKT KORT: Dette kortet brukte de tiltalte for å få ut over 200 000 kroner fra en privat konto. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Begge de tiltalte hevdet i retten at det var bakmenn som ordnet falske bankkort til dem. Bankkortene viser identiteten til ulike menn, men har bilder av de tiltalte. Ingen av de tiltalte kunne gjøre rede for hvordan de ulike identitetene ble plukket ut. Den ene tiltalte forklarte at motivet for ugjerningene var gjeld.

-  Jeg ble oppsøkt av to personer og fikk presentert løsningen (bankkortbedrageriene, red.anm.). Jeg anser dem som innkrevere, sa tiltalte i retten.

Han ville ikke oppgi bakmennenes navn av frykt for represalier. Mannen fortalte hvordan han fra dag til dag fikk utlevert bankkort med falsk identitet og bilde av seg selv. Så kjørte han rundt i Oslo-området og foretok uttakene eller fikk utlevert varer. Ifølge den tiltalte ble hele utbyttet levert til bakmennene.

-  Jeg har betalt tilbake det jeg skylder (til bakmennene, red.anm.) og har fått indikasjoner på at vi er kvitt, sa mannen, som heller ville sone fengselsstraff enn å bli konfrontert av bakmennene.

-  Ville hjelpe samboer

Den andre tiltalte ble forespeilet måten å tjene penger på av tiltalt nummer en. Også den andre tiltalte trengte penger. Hans motiv var at han ville hjelpe samboeren ut av rusavhengighet.

-  Hennes måte å skaffe penger på, var ikke noe særlig, forklarte han i retten. Han ble kjørt rundt av bakmennene og fikk beholde 25 prosent av utbyttet selv. Resten gikk til bakmennene, ifølge mannen.

-  Det er fælt å si det, men jeg er litt glad for at jeg gjorde det. Jeg fikk henne rusfri, sa mannen i retten.

Kort på avveie

Konto- og kontrollnumrene på kortene var falske. Likevel fikk de to mennene ut de svimlende summene.

-  I noen banker trenger du bare legitimasjon for å få ut kontanter fra en konto, forklarte et vitne fra en av bankene i retten.

Politiet har beslaglagt noen av de falske bankkortene, men de fleste kortene er fortsatt på avveie.

Samtlige av de 19 fornærmede har fått pengene sine refundert. Dermed er det bankene som sitter igjen med tapet. De fire bankene har til sammen krevd erstatning på 1,9 millioner kroner. Dommen faller 23. desember.

- Jeg fikk sjokk

Plutselig var 55 000 kroner borte fra mannens konto, uten at han selv hadde foretatt så mye som ett uttak.

-  Jeg skulle betale noen regninger på nettbank og visste omtrent hva jeg hadde. Jeg så at det var gjort uttak i tre forskjellige filialer på samme dag, og ble jo nesten sjokkskadd, for jeg hadde ikke tatt ut noen penger, sier Oslo-mannen, som er en av de 17 som fikk misbrukt identiteten sin i bedragerisaken.

Mannen byttet straks kontonummer og fikk tilbake pengene sine av banken.

-  Men jeg synes det er rart at det går an å gå inn i en bank og si at du er meg og få ut så mye penger. Det var jo skummelt, for alt av ID-kort hadde jeg på plass, og jeg hadde ikke mistet legitimasjon eller blitt frastjålet noen kort. Jeg var ganske oppskaket de første døgnene, forteller mannen.

Fikk takkekort

En annen mann lå på badestranda da politiet ringte.

-  De lurte på om jeg hadde mistet et bankkort, men det hadde jeg jo ikke. Jeg fikk beskjed om at noen hadde gjort en forfalskning og laget et postbankkort med mine personalia. Det var blitt brukt til å få utstedt et kjøpekort med kreditt. Seinere fikk jeg takkekort fra et kortselskap, der de takket for at jeg var blitt kunde. Selv fikk jeg problemer med å bevise at det ikke var meg som hadde handlet av dem, forteller mannen.

Sperret nummeret

En tredje mann trodde det hele var en feil.

-  24 000 kroner var borte, og i tillegg var det handlet for 94 000 på kreditt i mitt navn. Med det samme trodde jeg det var noe feil, men så kom hele mølla med politiet. Jeg ble litt matt da jeg skjønte hvordan det hang sammen. Jeg sperret personnummeret mitt. Jeg tok ikke sjansen på at det skulle skje igjen, sier mannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media