Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk utbetalt 60 øre

En 19-årig jente fikk 60 øre for å ta av seg klærne i Onlinemagasinet. Nå advarer hun andre jenter mot å stille opp på nettstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i desember i fjor at 19-åringen tok kontakt med innehaveren av Onlinemagasinet, Arne Daniel Skalmeraas. Jenta, som nå er 20 år, sendte ham bilder av seg sjøl. De ble raskt enige om at hun skulle komme til Oslo for å bli fotografert. Onlinemagasinet betalte turen til og fra Oslo.

- Selv om jeg på forhånd sa at jeg ikke ville avbildes uten truse, prøvde han å overtale hele tida, sier jenta, som ønsker å være anonym på grunn av familie og jobb.

Klaget

Det ble to bildeseanser. Med truse. Bilder som selges som MMS, for 15 kroner stykket. Og bilder til en «månedens babe»-avstemming. I kontrakten stod det at jenta skal få 30 prosent av nettoinntektene for MMS-bildesalget. Bildene av kvinnen ble lagt ut på nettstedet i midten av desember.

- Jeg skulle ha fått betaling i april, men fikk ingenting. Da klaget jeg. I slutten av august kom det så 60 øre inn på kontoen min, sier 20-åringen.

Dagbladet.no har fått «lønnsavregningen» til kvinnen. Der står det at inntektene av MMS-salget er 77,30 kroner. Deretter trekkes det kroner 65,70 i «tilfeldig forskudd». Etter skatt, beregnes utbetalingen, som i kvinnens tilfelle er på 0,60 kroner.

- Jeg var ikke så sjokkert over at jeg fikk så lite i og med at jeg hadde så mange negative opplevelser med ham i hele perioden. Men jeg har ikke peiling på hva det tilfeldige forskuddet er for noe, sier hun.

Skalmeraas vet ikke hvilken kvinne Dagbladet.no har snakket med.

- Det er mange som får forskudd. Penger fordi de er blakke, penger til bussbillett eller mat. Det kan være hva som helst. Så lenge jeg ikke vet hvem dere har snakket med, kan jeg ikke svare konkret, sier Skalmeraas.

- Får det de skal

Innehaveren av Onlinemagasinet, Arne D. Skalmeraas, har et regnskapsbyrå som beregner hvor mye jentene skal få utbetalt.

- Det er ikke jeg som sender ut lønnsoppgavene, men teoretisk er det mulig at noen kan få utbetalt 60 øre. Jeg kan imidlertid forsikre at alle jentene får 30 prosent av nettoinntektene. Hvis noen sier noe annet, er det bare tull, sier Skalmeraas.

Dagbladet.no har kontrakten som OnlineMagasinet gir til jentene. Her står det at jentene skal få 30 prosent av nettoinntektene fra MMS-salg. De fleste av kvinnene Dagbladet.no har snakket med, har tenkt at de vil få 30 prosent av hver MMS, som koster 15 kroner.

- Han sa at jeg skulle få 30 prosent av salget og nevnte ikke kostnadene. Hadde jeg visst det, hadde jeg aldri stilt opp, sier kvinnen.

Blir ikke rike

Men Onlinemagasinets utgifter trekkes av før kvinnene får sine 30 prosent. Først trekkes blant annet moms til staten, og utgifter til firmaet Aller Edge Media, som får betaling for teknikk, får Dagbladet.no opplyst av Skalmeraas.

- Det er mange som er involvert i hvert bilde. Men i 90 prosent av tilfellene kan jeg si at våre nettoinntekter per bilde er på to kroner. Som igjen betyr 60 øre per bilde, sier Skalmeraas.

Og fortsetter:

- Jeg garanterer ikke noen minsteinntekt overfor jentene. Hvis noen tror de blir rike av å stille opp hos oss, er det ikke noe jeg har lovet. De jentene som tjener best, kan få bort i mot 15.000 kroner i året, mens mange jenter får noen tusen kroner. Hun jenta du snakker om, har nok fått den andelen som hun skal ha. Man blir ikke rik av dette her, sier Skalmeraas.

Kvinnen sier til Dagbladet.no at hun har sendt tre sms-er til Skalmeraas for å vite hvorfor hun har fått så lite betalt. Hun sier at han aldri har kommet tilbake. Andre jenter Dagbladet.no har snakket med, kommer også med uttalelser om at de ikke har fått betaling - eller at de har fått veldig lite penger for å ta av seg klærna.

- Jeg vet også om en annen jente til som ikke har fått betaling. Han er sinnsykt uprofesjonell, sier 20-åringen.

En annen kvinne, en 26-åring, sier at hun vet om en rekke kvinner som ikke har fått betaling fra Onlinemagasinet.

Ulovlig reklame

19-årige Elise har vært til tre fotograferingsseanser hos Onlinemagasinet, og ble kåret til både ukens babe og årets russebabe.

- Jeg tok bilder i mai 2006, men har enda ikke fått noen penger. Han sier at jeg skal få det. At de betaler på faste datoer, så jeg tror dette skal være greit, sier hun til Dagbladet.no.

Siden bildene ble lagt ut på nettet, har ikke Elise fått noen informasjon om hvor mange som har kjøpt MMS-bilder - eller reportasjebilder av henne. Derfor vet hun ikke hvor mye penger hun har krav på.

- Har dere fått klager fra folk som ikke har fått betalt? Uff da, det var ikke bra, sier jenta som også har vært med i en reklamekampanje som ble slaktet av Forbrukerombudet, fordi den var lovstridig.

- Magasinet skrev også en artikkel om meg i forbindelse med det. Den fikk jeg ikke penger for, sier Elise.

Undertøy-betaling

I Oslo sitter en 25-årig kvinne. For to til tre år siden stilte hun opp til fotografering for nettstedet. Den gangen skulle hun få «ett eller annet undertøysgreier» for fotograferingen, men fikk det ikke.

- De der undertøysgreiene er det eneste jeg har dårlig samvittighet for. Jeg har en stor bunke med undertøy liggende hjemme, som jeg ikke har fått tid til å sende ut enda. Men alt annet er gjort slik det skal, sier Skalmeraas.

Oslo-kvinnen har fått betaling fra Skalmeraas for salg av MMS-bilder. Hun er imidlertid ikke fornøyd med betalingen hun fikk. Flere ganger fortalte innehaver Skalmeraas at hun var blant de ti beste på topplista av MMS-salg.

- Jeg fikk vel bare en tusenlapp, pluss minus. Det synes jeg var lite. Han ga inntrykk av at det dreide seg om mer, sier 25-åringen til Dagbladet.no.

To-tre år etter at hun ble lagt ut på nettet, ligger Oslo-kvinnen fremdeles ute på nettstedets sider. Det er dermed ennå mulig å kjøpe MMS-bilder av henne via nettstedet.

- Hva? Jeg trodde at de MMS-greiene var borte nå. Det likte jeg ikke. Da burde jeg få mer penger. Det er lenge siden jeg stilte opp for dem nå, og jeg har ikke tenkt på at det er useriøst drevet. Men når du sier hva andre har opplevd, så blir det jo til at du tenker litt over det, sier hun.

Tenker seg litt om og fortsetter.

- Jeg vil aldri stille opp der igjen, og prøver å glemme at jeg har gjort det. Det er ikke noe jeg er stolt av. Onlinemagasinet er bunnen. Så vil man oppover, sier hun.

Uenig i kritikk

Innehaveren av Onlinemagasinet, som er et enkeltpersonforetak, er ikke enig i kritikken. Han viser til at flere hundre kvinner har stilt opp på nettstedet siden han startet det, for rundt fire år siden.

- Det er rart at jeg ikke jeg får henvendelser fra disse kvinnene, sier han.

Før kvinnene blir avbildet, må de skrive under på en tresiders kontrakt. Dagbladet.no har lest kontrakten. Her må jentene bekrefte at de er 18 år, og at de er inneforstått med at bildene og intervjuet blir liggende på Onlinemagasinets nettsider i minst ett år. Kvinnene må stille opp med fullt navn, alder og bosted.

- Før vi tar bilder, gir jeg jentene en veldig detaljert kontrakt slik at de skal vite hva dette dreier seg om. Dette dreier seg om mennesker over 18 år, og hvor mye må en si til en myndig person, spør Skalmeraas og fortsetter:

- Det er ikke noe morsomt at folk er misfornøyd, men jeg har betalt folk det de har krav på. Hvis jeg hadde tjent millioner på Onlinemagasinet, ville jeg kanskje ha sagt noe annet. Men modellene tjener mer enn meg. Jeg tror faktisk de som tjener 60 øre også tjener mer enn meg, sier Skalmeraas.

LØNNA: Lønnsslippen som 19-åringen fikk viser en lønn på 60 øre.