- Fikk våre liv ødelagt av Økokrims økonomirapporter

Flere norske forretningsfolk har fått millioner beslaglagt og livene ødelagt i Brasil. Årsaken er uriktige opplysninger fra politiet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATAL (Dagbladet): Forretningsmennene Trygve Kristiansen, Arvid Birkeland og Geir Pettersborg er tre av nordmennene som siktet og dømt for organisert kriminalitet og hvitvasking av flere hundre millioner kroner i Brasil.

Pettersborg er dømt til ni års fengsel. Kristiansen og Birkeland er «bare» siktet for å være ledere av B-gjengen.

Det er snart tre og et halvt år siden de ble vekket midt på natta. Tungt bevæpnede kampsoldater fra Policia Federal (det føderale politiet i Brasil) stormet nordmennenes boliger.

Norsk brasiliansk aksjon
I en nøye planlagt felles operasjon mellom norske og brasilianske politimyndigheter ble nærmere 20 nordmenn pågrepet. Bakgrunnen for den dramatiske politiaksjonen var opplysninger fra Økokrim og seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo, til politiet i Brasil.

Forrige uke møtte Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomite og nestleder i FrP, etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal.

-LIVSFARLIGE:  - Myndighetene i Brasil har trodd at de norske forretningsmennene var ledere i B-gjengen i Norge. En kriminell gruppe som skulle være farligere enn all verdens mafiaorganisasjoner, sier advokat Arsênio Pimentel.
Foto: Gunnar Hultgreen
-LIVSFARLIGE: - Myndighetene i Brasil har trodd at de norske forretningsmennene var ledere i B-gjengen i Norge. En kriminell gruppe som skulle være farligere enn all verdens mafiaorganisasjoner, sier advokat Arsênio Pimentel. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Hounie kunne fortelle Sandberg at de norske forretningsmennene nå var mistenkt for skatteunndragelser, og at politiet i Brasil ikke lenger trodde at de norske forretningsmennene var innblandet i organisert kriminalitet.

B-gjengen
Basert på opplysninger fra politiet i Norge har Policia Federal trodd at B-gjengen - en liten gruppe kriminelle av pakistansk opprinnelse - var farligere enn internasjonale mafiaorganisasjoner.

- Norske myndigheter har skapt et skremmebilde av denne B-gjengen. De skal angivelig være verre enn Cosa Nostra, Pablo Escobars colombianske narkotikakartell og PCC — mafiaen i Brasil, sier advokat Arsênio Pimentel.

Han er en av flere brasilianske advokater som jobber med saken.

- Det har vært og er et mareritt, sier Arvid Birkeland.

KREVER OPPGJØR - Denne saken har vist at Justisdepartementet er fullstendig uten kontroll med norske politimyndigheters ryktespredning i utlandet, sier advokat  John Christian Elden.

Foto: Gunnar Hultgreen
KREVER OPPGJØR - Denne saken har vist at Justisdepartementet er fullstendig uten kontroll med norske politimyndigheters ryktespredning i utlandet, sier advokat John Christian Elden. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Geir Pettersborg - som er dømt til ni års fengsel - har aldri stått tiltalt for en domstol.

- Jeg fikk et brev i posten, hvor det stod at jeg var dømt til ni år i fengsel. Nå håper jeg at myndighetene i Brasil tar til fornuft, og at ankedomstolen henlegger saken, sier Pettersborg.

- Storbergets ansvar
Trygve Kristiansen legger ansvaret på justisminister Knut Storberget.

- Falske økonomirapporter fra Økokrim og løgnaktige påstander fra Oslo-politiet om at vi er en del av B-gjengen er årsaken til de falske anklagene mot oss. Justisminister Storberget har ikke gjort noe for å hjelpe oss. Det er på grunn av justismyndighetene i Norge vi har fått disse anklagene mot oss.

Forøvrig avviser nordmennene på det sterkeste at de er med i B-gjengen, eller har noe med den kriminelle pakistanske innvandrerbanden å gjøre.

De tre norske forretningsmennene er ustraffet i Norge, og i følge politiets egne registre ikke tidligere kjent av ordensmakten i Norge.

- Alvorlig

Trygve Kristiansens norske advokat, John Christian Elden, slår fast at det er meget alvorlig at norske myndigheter sprer falske rykter om egne starsborgere overfor myndigheter i andre land.

- Det brasilianske rettssystemet er svært forskjellig fra det norske, og de er ingen forskjell på å spre påstander til Brasil enn til for eksempel til Kongo eller Yemen. Hvor Justisdepartementet tidligere har nektet å utlevere informasjon om nordmenn, sier Elden.

- Når offisielle rapporter dessuten supleres med uoffisielle påstander ingen har kontroll over er farsen komplett, sier advokat Elden.