Fikk varige øyeskader

Svensk politi testet pepperspray på seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Halland holdt nylig kurs i bruk av pepperspray. For å få et korrekt inntrykk av hvordan sprayen fungerer, skulle også politimennene sprayes, melder svensk TV 4 Halland.

En politimann fikk varige skader på hornhinnen, mens flere andre fikk kraftig hodepine lenge etter at kurset var over. Politiledelsen har gjeninnført det omstridte kurset, til tross for at det svenske Arbetsmiljöverket fortsatt etterforsker saken.

Hovedverneombud Kjell Bergström hos Hallandspolitiet sier at han er svært kritisk til at kurset er iverksatt på nytt. Politisjefene i distriktet ønsker ikke å kommentere saken overfor svensk TV 4 Halland.

Under en øvelse i Oslo oktober 2003 opplevde en tjenestemann et kortere hukommelsestap etter å ha blitt utsatt for pepperspray. Oslos politimester Anstein Gjengedal stoppet da all testing av sprayen, etter råd fra hovedverneombud Astri Johanne Holm.

Flere tjenestemenn i politietaten skal ha opplevd problemer etter pepperspraytesting.

Ap krevde at justisminister Odd Einar Dørum måtte stoppe politiets planer om å bruke pepperspray, men pepperspray brukes fremdeles av norsk politi.

TESTET I NORGE: Pressen var med i oktober 2003 da flere norske politifolk testet pepperspray på seg selv. Bildet er fra øvelsen.