Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk varsler - ville ikke høre kritikk

Biskopen ba sine ansatte om å «ikke å betone det problematiske før den 28. februar». Dagen etter utløper fristen for å sende ny medlemliste til myndighetene, som betaler ut trosstøtte.

EN TID FOR ALT:  I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme: «Det kommer en tid for en analyse og kritisk gjennomgang av hva som er skjedd, og akutte spørsmål utover dette besvarer jeg selvsagt gjerne, men jeg ber dere i felles interesse ikke å betone det problematiske før den 28. februar.» 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
EN TID FOR ALT: I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme: «Det kommer en tid for en analyse og kritisk gjennomgang av hva som er skjedd, og akutte spørsmål utover dette besvarer jeg selvsagt gjerne, men jeg ber dere i felles interesse ikke å betone det problematiske før den 28. februar.» Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 7. desember 2014 mottok biskop Bernt Eidsvig et varsel fra bispedømmets egen jurist om mulige straffbare forhold knyttet til registreringssaken.  

Samme dag møtte Eidsvig fem ansatte i Oslo katolske bispedømme (OKB), som varslet biskopen om sin bekymring for kirkeledelsens eget arbeid med å rette opp medlemsregisteret. Han bekrefter dette selv i et brev som nylig har gått fra OKB til Fylkesmannen, som fører tilsyn med kirkas opprydning i medlemslistene.

Få dager seinere, torsdag 12. desember, sender så Eidsvig ut en redegjørelse om saken, til samtlige prester, klostre og ansatte - med følgende formaning:

«Det kommer en tid for en analyse og kritisk gjennomgang av hva som er skjedd, og akutte spørsmål utover dette besvarer jeg selvsagt gjerne, men jeg ber dere i felles interesse ikke å betone det problematiske før den 28. februar.»

- Preg av dekkoperasjon Medlemslistene som danner grunnlaget for kommune- og statstilskudd for 2015, skulle da være innlevert myndighetene seinest dagen etter biskopens frist - nemlig 1. mars 2015. Det er også et poeng i redegjørelsen:

«Medlemslistene for 2015 skal være innlevert myndighetene senest 1. mars 2015. Innen den tid bør vi ha skaffet all den dokumentasjon vi trenger for å kunne bekrefte - overfor Fylkesmannen og samfunnet for øvrig - at våre medlemslister ikke inneholder personer som åpenbart ikke har meldt seg inn.»

Dagbladet omtalte i går en e-post fra en ansatt i OKB til Fylkesmannen der det heter det pågående arbeidet med å rydde opp i medlemslistene «bærer preg av en dekkoperasjon». Karakteristikken har biskop Eidsvig tatt kraftig avstand fra.

I den samme e-posten heter det: «Kritiske spørsmål rundt behandlingen er blitt avfeid med beskjed om at en grundigere gjennomgang vil skje etter at de nye medlemslistene foreligger i slutten av februar. Det er grunn til å frykte at et oppnåd medlemstall som ikke så langt fra fjorårets, vil bli tatt til inntekt for at saken ikke var så alvorlig».

- Jeg kan ikke minnes å ha avvist spørsmål eller nektet å høre på kritiske bemerkninger - jeg har brukt den nødvendige tid på begge deler, skriver Eidsvig i en e-post til Dagbladet.

- Avviser påstand - Det fremgår av den teksten du selv gjengir fra min redgjørelse av 12. desember at jeg overhodet ikke la "lokk på intern kritikk". Det jeg skrev, var at pålegget fra Fylkesmannen måtte gis høyeste prioritet, og det krevde store ressurser og mye tid, også fra min side. Listene skal leveres innen 1. mars, som var fristen vi fikk oppgitt. Jeg opplyste at det ville bli gjennomført "analyse og kritisk gjennomgang", men det måtte utstå til arbeidet var utført, samtidig som jeg gjorde det klart at akutte spørsmål ville bli besvart.

I redegjørelsen skriver også biskopens at kirkas  «mål må være å være "best i klassen" og gjenvinne trygghet og tillit fra alle parter på at våre data er korrekte». Samtidig understreker han alvoret i saken, og ikke minst hvilke økonomiske utfordringer kirka får dersom de etter opprydningen får mindre penger fra offentlige:

«Får vi færre registrerte katolikker, får vi mindre tilskudd fra stat og kommune og vil altså stå meget svakere i vårt arbeid. (...) et avkortet tilskudd [vil] kunne få store konsekvenser for vårt arbeid og evne til å betjene våre troende»
 
Som Dagbladet har omtalt tidligere, har kirka iverksatt sin egen granskning - «en kirkerettslig og etisk undersøkelse» ledet av skotske pastor Paul Gargaro tilknyttet Det skotske tribunal. Han skal etter planen oppholde seg i Oslo fra 23 til 27. februar.

- Hvis forskjellene på tallene for 2013 og 2014 blir minimale, skyldes det nok at registeret var mer presist enn det hevdes i denne mailen, skrev Eidsvig til Dagbladet i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!