Fikk vedtatt avlyttingslov i Kongressen

Seier for Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatet i USA vedtok onsdag en ny lov om elektronisk avlytting. Vedtaket regnes som en stor seier for president George W. Bush.

Den ny loven innebærer blant annet at telefirmaene som bisto overvåkingstjenesten med avlytting i tiden etter terrorangrepene i 2001, ikke kan straffeforfølges. Denne avlyttingen ble foretatt uten rettslig fullmakt.

Loven har skapt hard debatt, og borgerrettsforkjempere mener den undergraver kontrollen med myndighetene. Etterretningstjenesten har argumentert med at deres mulighet til å hindre angrep sto i fare dersom loven ikke ble vedtatt.

Senatet vedtok så loven onsdag etter at Representantenes hus også hadde gitt den sin godkjenning. Bush sier han nå vil undertegne loven så snart som mulig.

- Tiltaket vil hjelpe etterretningstjenesten finne ut hvem terroristene snakker med, hva de sier og hva de planlegger. Denne loven er avgjørende for Amerikas sikkerhet, sier presidenten.

Etter terrorangrepene i 2001 ga Bush tillatelse til at det nasjonale sikkerhetsbyrået NSA avlyttet samtaler og fulgte med på e-post både i USA og i utlandet uten at noen domstoler var involvert.

I henhold til en lov fra 1978 skulle avlyttingen blitt godkjent av en spesialopprettet domstol.

Den nye avlyttingsloven betyr at myndighetene uten rettslig godkjenning kan avlytte utenlandske personer som befinner seg utenfor USA. Men det betyr at amerikanere som kommuniserer med utlendinger, kan avlyttes uten slik godkjenning, påpeker borgerrettighetsgrupper.

FIKK VEDTATT OMSTRIDT LOV: - Denne loven er avgjørende for Amerikas sikkerhet, sier president George W. Bush om den nye avlyttingsloven som nå er vedtatt i Kongressen. Foto: MANUEL BALCE CENETA/AP/SCANPIX
FIKK VEDTATT OMSTRIDT LOV: - Denne loven er avgjørende for Amerikas sikkerhet, sier president George W. Bush om den nye avlyttingsloven som nå er vedtatt i Kongressen. Foto: MANUEL BALCE CENETA/AP/SCANPIX Vis mer

(NTB)