Fikk viljen sin om kontantstøtte

Denne saken nektet Erna å tape.

ENGASJERT: Erna Solberg holdt et klart og tydelig innlegg for at kontantstøtten skal være en nasjonal, ikke frivillig kommunal, ordning. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ENGASJERT: Erna Solberg holdt et klart og tydelig innlegg for at kontantstøtten skal være en nasjonal, ikke frivillig kommunal, ordning. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Etter lang debatt har Høyres landsmøte vedtatt at de vil gjøre kontantstøtten til en lovpålagt kommunal ytelse. Erna Solberg fikk viljen sin gjennom, tross engasjerte innlegg fra motstanderne av forslaget fra Høyres programkomité.

Et stort mindretall i programkomitéen ønsket å gjøre ordningen frivillig kommunal slik at kommunene selv kan bestemme om de skal tilby kontantstøtte. Enkelte, som Oslo-politiker Heidi Nordby Lunde, argumenterte for å fjerne kontantstøtten helt, av hensyn til kvinners mulighet for arbeidsdeltakelse, sysselsetting og fedres tid med barna.

Det fikk Erna til å tenne. Etter tap både i abortkampen og kampen om kjønnsnøytral verneplikt, la hun all sin kraft bak sitt innlegg.

- De som argumenterer med at folk velger feil fordi de velger å være hjemme, gjør seg til moralske dommere over andre liv. Det synes jeg ikke vi skal gjøre. Noen får friske, raske barn som gleder seg til å gå i barnehagen. Noen får barn som ikke er «der» og føler at deres plikt er å være hjemme litt lenger. Noen mener at barnehage ikke passer i deres liv fordi de har ikke et A4-liv. De trenger ikke barnehage mellom sju og fire eller ni og fem, de trenger det på kveld og natt. Vi kommer aldri til å klare å gi dem et godt tilbud, vi må gi dem mulighet til å skaffe seg hjelp. Nå er barnehagene der. Da er det de som har et ønske om å gjøre noe annet, som gjør det. Vi kan ikke si at «vi er for valgfrihet, men ikke når dere gjør noe annet enn det vi synes er riktig». Sorry, det er feil vei, sa Erna Solberg, og la til:

- Ja det kan være at det går et steg eller to tregere med likestillingen, det er jeg ikke så redd for.
 
Årsaken til at Høyre vil knytte ordningen til bosetning i en kommune, er at de vil unngå såkalt trygdeeksport.