- Fikk vite alt før han tilsto

STAVANGER (Dagbladet): Ingen av opplysningene som framkommer i fetterens tilståelse, binder ham konkret til drapet. Dette var hovedbudskapet til forsvarer Sigurd Klomsæt i hans prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og GEIR SELVIK

Klomsæt mener at fetteren fikk vite alle detaljer om drapet lenge før han tilsto.

  • Han fikk kjennskap til en rekke opplysninger lenge før pågripelsen, fordi han var i nær familie med Birgitte Tengs.
  • Han var flere ganger på åstedet og så med egne øyne slepespor, en blodig stein på funnstedet og andre steiner som lå der Birgitte Tengs ble funnet.
  • Under fengslingsmøtet opplyste politiinspektør Gro Rossehaug alle viktige detaljer om drapshandlingen og funn på åstedet. Både fetteren og avhører Stian Elle hørte dette. Hun omtalte drapshandlingen, og redegjorde i detalj om at Birgitte ble kvalt, voldtatt, utsatt for omfattende stump vold, trolig med stein. Hun opplyste også om slepesporet, og at hun til slutt var slått med en 23 kilo tung stein mot hodet på stedet hun ble funnet.
  • Politiet prøvde aldri å få retten til å gi advokat Arvid Sjødin restriksjoner på hva han kunne fortelle sin klient. Sjødin gjennomgikk en rekke dokumenter, deriblant deler av obduksjonsrapporten med fetteren.

Stemmer ikke

- Et avgjørende moment i denne saken er om tiltalte har fortalt ting han ikke kunne vite uten selv å være gjerningsmannen, sa Sigurd Klomsæt i sin prosedyre.
Han understreket at til tross for at fetteren satt med detaljkunnskap om drapet, har han likevel forklart seg uriktig om vesentlige detaljer, blant annet hva slags klær hun hadde på seg. Han har også gitt uriktige opplysninger om hvordan Birgitte Tengs ble funnet og om hvordan klærne og sekken hennes lå.

Etterforskingsleder Ståle Finsal har i retten trukket fram en rekke kontrollpunkter i tilståelsen som han mener viser at fetteren er gjerningsmannen.

Klomsæt avviste at dette er opplysninger som kan felle fetteren. Han mener at fetteren bare ga den mest sannsynlige forklaringen han kunne gi på hendelsesforløpet.

Husker dårlig

Sigurd Klomsæt trekker forklaringen til aktors hovedvitne, en den gang 15 år gammel jente, sterkt i tvil. Han påpekte at hun husket lite av hva som skjedde den kvelden i de første avhørene.

Først etter å ha blitt foreholdt andre forklaringer, husket hun hvem hun traff like før hun skal ha sett fetteren.
Personer hun har oppgitt at hun satt sammen med på en mur ved Litlabrua, har problemer med å huske henne.

- Ingen kan med sikkerhet bekrefte å ha vært sammen med henne på denne muren, sa Klomsæt.

Forsvareren påpekte at jenta er den eneste som har sett fetteren etter at han sier han forlot Kopervik.

- Vitnets forklaring er preget av stor usikkerhet om tidspunkter og hvem hun var sammen med, sa Klomsæt.
Han fortsetter sin prosedyre i saken på mandag.