<strong>MISTET DATTEREN:</strong> I går fikk Unni Espeland Marcussen vite at hennes datter Andrine var den siste som ble drept på Utøya. Foto: Anita Arntzen
MISTET DATTEREN: I går fikk Unni Espeland Marcussen vite at hennes datter Andrine var den siste som ble drept på Utøya. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Fikk vite at datteren var den siste som ble drept

Unni Espeland Marcussen leste på nettet at datteren Andrine Bakkene Espeland (16) var den aller siste som ble drept på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Andrine Bakkene Espeland (16) var den aller siste som ble drept på Utøya. Det fant moren Unni Espeland Marcussen ut i går.

I går ble tiltalen mot Anders Behring Breivik offentliggjort. Her navngis drapsofrene kronologsik etter når de ble drept.  

- Vi mener vi har god oversikt over rekkefølgen drapene skjedde i, sier Svein Holden. 

Etterforskerne har kommet fram til dette gjennom å nøste sammen et puslespill basert på blant annet tiltaltes forklaring, vitneobservasjoner på øya og trafikkdata, får Dagbladet opplyst.

Men Unni Espeland Marcussen, mor til 16 år gamle Andrine, var ikke blitt informert om at datteren var den aller siste som ble drept. Det fant hun ut på egen hånd. 

Dansk nettsted - Det har vært en tøff dag. Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli så tøft, sier hun til Dagbladet.
Før tiltalen ble forkynt for gjerningsmannen, leste bistandsadvokaten hennes opp for henne det som var skrevet om datteren. Men bistandsadvokaten hadde ikke fått tilgang til hele tiltalen, bare avisnittet som beskriver hvordan Andrine ble drept. På et dansk nettsted fant Unni Espeland Marcussen en usladdet versjon av tiltalen. 

Fra denne forsto hun at datteren var Breiviks siste drapsoffer. 

- Det blir så feil når det er på nettet vi skal finne det, og at tiltalte får disse opplysningene før oss. Jeg kjente, nesten for første gang, at jeg ble skuffet og litt sint for at vi ikke hadde fått disse opplysningene før de kunne leses på nettet. Vi visste at hun ble skutt veldig seint, men ikke at hun var den aller siste, sier Marcussen.

Hun forteller at familiemedlemmene har reagert forskjellig på opplysningen. 

- Noen har tenkt at det er slik som skjer, men noen har kjent på sinne over at vi ikke ble informert

- Jeg kjenner at det er noen rutiner som ikke har fungert som de skal, sier Marcussen, som umiddelbart tok kontakt med bistandsadvokaten for å opplyse om det de hadde funnet ut. 

Ikke bitter - Det stikker i meg når jeg forstår at politiet sikkert hadde gått i land på Utøya da hun ble drept. Samtidig får man ikke reversert det som er skjedd. Skal jeg bruke mye tid på det, tror jeg at jeg blir helt ødelagt. Jeg bruker heller energien på minnene om Andrine. Det er noe med det at det aller verste har vi allerede opplevd; å miste jenta vår, sier hun.

Men uønskede tanker smyger seg på.  

- Jeg har stunder når jeg tenker på Andrine som har vært livredd i over en time, som kanskje ser lysene fra politibilene på land, og tror hun skal bli reddet.

- Jeg kjenner på det innimellom. Det gjør meg ikke bitter, bare veldig, veldig lei meg.   

Vil vite I tiltalen beskrives også hvert eneste drap i all sin grusomhet, men i et knapt, juridisk språk.

Den brutale beskrivelsen var familien bedre forberedt på. 

<strong>DREPT:</strong> Andrine Bakkene Espeland (16). Foto: Privat
DREPT: Andrine Bakkene Espeland (16). Foto: Privat Vis mer

- Vi har visst at det var grusomt. Vi har hele tiden ønsket å vite mest mulig om det som skjedde. Vi har villet vite for å gjøre Andrines og vår historie så komplett den kan bli. Hvis man ikke vet hva som er skjedd, lager man seg bilder i hodet. Når vi får høre hvordan det virkelig var, får vi i alle fall bare ett bilde å forholde oss til, sier hun.

Unni Espeland Marcussen har gitt Dagbladet tillatelse til å omtale hvordan drapet på dattera beskrives i tiltalen.

«Andrine Bakkene Espeland, født 30. juli 1994 Hun befant seg ved vannkanten på Sydspissen, og ble skutt tre ganger med pistolen, hvorav ett skudd i hodet og ett i brystet».

Dagbladet Magasinet skrev i helga om de tomme rommene som står igjen etter ungdommene som ble drept på Utøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer