Fiks deg gratis hjelp og varer

En bank uten penger og fremmede som hjelper deg helt gratis. Mange nordmenn har etter hvert fått øynene opp for fordelene med bytteringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I bytteringer kan medlemmene bytte varer og tjenester seg imellom, og et smutthull i skatteloven gjør det mulig å skaffe seg gratis hjelp for tusenvis av kroner.

Her er noen av de aktive bytteringene

Grønland-Gamlebyen byttering

Telefon 22 08 25 80

http://groups.msn.com/byttering/

Nesodden byttering

Telefon 66 91 03 57

http://www.nesodden-byttering.org/

Ås byttering

Telefon 64 94 45 95

http://www.bytteringen.net/

Bommeringen, Tromsø

Tlf: 77 68 22 16.

Trondheim Byttering

Tlf: 73 51 52 24

Bergen Byttering

Tlf: 55 30 06 65

http://www.byttering.no

Bytteringen Kringla, Ålesund. Tlf: 70 14 62 75.

Framtiden i våre hender har oversikten over flere på adressen: http://www.fivh.no

Kilde: www.fivh.no

Over hele landet har det de siste åra oppstått et 20-talls bytteringer, hvor medlemmene tilbyr barnepass, hagearbeid, flytte- og bærehjelp, transport, snømåking, husarbeid, rengjøring, malerarbeid og oppussing.

Bytteringer har ofte en egen valuta, som erstatter vanlige kroner, og en sentral «bank» holder rede på hvor mye hvert enkelt medlem har på konto. Men selv om det ikke er penger involvert, er arbeidet som utføres skattepliktig, og verdien av den tjenesten som utføres, skal settes til det som er normalt å betale for den aktuelle tjenesten.

1000-kronersregelen

Men som ordtaket sier er det ingen regel uten unntak. Og skatteloven gjør det mulig for bytteringer å eksistere.

Hvis man betaler ut lønn som tilsvarer 1000 kroner eller mindre i løpet av et år til en person i bytteringen, og den tjenesten vedkommende utfører ikke er et ledd i hans næringsvirksomhet, er det skattefritt for den som utfører arbeidet.

Lønnsutbetalingen trenger da heller ikke bli meldt fra til myndighetene.

- Hvis en rørlegger driver rørleggervirksomhet i bytteringen, blir det ansett for å være ordinær næringsvirksomhet. Hvis han for eksempel tilbyr hårklipp eller hagearbeid som tjeneste, kan han tjene inntil 1000 kroner pr. år skattefritt i forhold til den personen arbeidet utføres for, forteller Tone Kaarbø, som er seksjonssjef i næringsbeskatningsseksjonen i Skattedirektoratet.

Men det finnes ingen fasit på hvor mange forskjellige arbeidsgivere man kan motta under tusen kroner fra.

- Det blir en vurderingssak, sier Kaarbø.

Dersom utbetalingene til den enkelte en har i arbeid, overstiger kr 1000 i løpet av et inntektsår, vil altså inntektene være skattepliktige, arbeidsgiver plikter å trekke forskuddsskatt og inntektene skal lønnsinnberettes til skattemyndighetene. For utbetalinger inntil 30000 kroner fra arbeidsgiver skal det ikke betales arbeidsgiveravgift.

Dele

Aril Hermstad er daglig leder i Framtiden i våre hender, og mener bytteringer både er en sosial møteplass og nyttig for å spare miljø og penger.

- Det handler om å utnytte ressursene man har, som når man bor i rekkehus og alle har egne gressklippere istedenfor å låne av hverandre og dele utstyr. I tillegg til at man kan bytte tjenester av alt fra handleturer til middager.

«Grønne tjenester»

Økonomirådgiver Christian Vennerød mener folk som benytter seg av bytteringer, må være oppmerksomme på gråsonene.

- En slik byttering bør bare være basert på «grønne tjenester» og bære tydelig preg av å basere seg på uprofesjonalitet. Da er det kurant. Men tar man steget vekk fra det, er man i en gråsone, og fort litt lenger inn i mørket både når det gjelder moms- og skatteregler, sier Vennerød.

Med «grønne tjenester» mener han for eksempel at en gammel mann får hjelp til å slå plenen, mot at han sitter barnevakt.

Men Vennerød tror ikke en byttering kan fungere i altfor stort omfang på siden av den vanlige økonomien.

- Med en gang dette får omfang og framstår som en markedsvei, vil nok myndighetene raskt tette igjen de hullene i skatteloven som gjør det mulig slik det er nå, sier han.