«Fikseren» fraktet i panserbil fra flyet

Politiet frykter at de ranssiktede skal få hjelp til å rømme. Her kommer Metkel Negassie Betew (25) til Sola Lufthavn under streng bevoktning, iført skuddsikker vest og hjelm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/BERLIN (Dagbladet): Klokka 19.41 i går landet flyet fra Frankfurt med den ranssiktede Metkel Negassie Betew.

25-åringen ble i går avhørt i Frankfurt før han kom til Norge. Han nekter straffskyld for dødsranet i Stavanger.

Pansret fangetransport

Det hardbarkede ransmiljøet på Østlandet skyr ingen midler. Derfor tar politiet ingen sjanser når de skal transportere de siktede. Etter det Dagbladet får opplyst, frykter etterforskerne at noen av de siktede kan få hjelp til å rømme.

Norges eneste pansrede bil for fangetransport er kommet til Stavanger fra Oslo, og Betew ble i går kveld den fjerde av de siktede som fikk se bilen fra innsida. Bilen har små celler der det bare er plass til en fange i hver celle. Bilen er svært sjelden i bruk.

25-åringen var den siste som gikk av flyet, og han ble iført skuddsikker vest og politihjelm før han ble fraktet inn i den pansrede bilen.

- Gjorde alt

25-åringen, omtalt som «Fikseren», gikk selv med på å bli utlevert fra Tyskland, etter at han ble pågrepet da han kom med fly fra hjemlandet Eritrea.

Politiinspektør Bjørn Andersen bekrefter at Betew er avhørt, men han vil ikke kommentere innholdet.

Overstatsadvokat Hildegard Becker-Tussau hos generalstatsadvokaten i Essen sier til Dagbladet at tysk politi gjorde alt for å få Betew til Norge så fort som mulig.

- Sett i lys av de alvorlige mistankene som foreligger mot ham, gjorde vi derfor alt for å få dette gjennom byråkratiet så hurtig som mulig, sier overstatsadvokaten.

Jager kamerater

Betew vil i dag bli framstilt for varetektsfengsling i Stavanger.

- Vi måtte selvsagt legge litt ekstra energi og arbeid inn i prosessen for å få dette unna i et slikt tempo. Men når vi så at norske myndigheter prioriterer denne saken så høyt at det allerede i går kunne komme etterforskere ned fra Stavanger for å hente mannen, synes vi ikke at det skulle stå på oss. Også den retten som har ansvaret for saken, så tingene slik. Dermed lå alt til rette for utlevering, sier Becker-Tussau.

Betew er tidligere dømt for to ran og et ransforsøk.

Personer med god kjennskap til ransmiljøet sier til Dagbladet at 25-åringen aldri tyster på noen.

Fortsatt er to av Betews kamerater på frifot. Ridvan Halimi og David Aleksander Toska er begge jaget av Stavanger-politiet.

Toska, kjent som «Mesterhjernen», kan ha dratt til Sverige.

Dagbladet har fått opplysninger om at Toska har tilgang på dekksteder i Värmland.

TIL NORGE: Klokka 19.41 i går kveld kom ranssiktede Metkel Negassie Betew til Stavanger. 25-åringen ble avhørt i Tyskland før han kom til Norge. Han nekter straffskyld for dødsranet.