«Fikseren» jages

Politiet tror dette er Metkel Negassie Betew (25) i aksjon i tellesentralen i Stavanger. Han som omtales som «Fikseren», og er en jaget mann etter at han nå er siktet for dødsranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metkel Negassie Betew er norsk statsborger, opprinnelig fra Eritrea, og er straffedømt fem ganger, blant annet for to væpnede bankran og et ransforsøk.

Politiet mener Betew kan være bevæpnet og farlig. Tilnavnet «Fikseren» har han fått fordi han har vært innkjøper av utstyr før grove bankran.

Har avgitt DNA-prøve

25-åringen skal ikke være knyttet til Stavanger gjennom vitneobservasjoner, men gjennom tekniske spor. Betew har tidligere avgitt DNA-prøve til politiet.

Han har før operert sammen med både Ridvan Halimi, alias «Eks-jugoslaven» og David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen».

Politiet tror Betew deltok i dødsranet. Videogranskere gjennomgår overvåkingsvideoen fra NOKAS' tellesentral bilde for bilde. Politiet har grunn til å tro at minst én av ranerne er mørkhudet. En av de maskerte ranerne har trolig, ifølge Dagbladets kilder, samme kroppsbygning og hodeform som «Fikseren», Metkel Negassie Betew.

Dagbladet får imidlertid opplyst at Betew ikke med sikkerhet er identifisert som én av ranerne, men at minst en av dem tydelig ikke vil vise hvilken farge han har på huden.

- Vi har valgt å sikte denne personen på bakgrunn av etterforskningen som har pågått siden ransdagen, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt. 25-åringen er etterlyst både nasjonalt og internasjonalt.

Har mange dommer

Metkel Negassie Betew har fått en rekke dommer for til dels alvorlige forbrytelser, blant annet et millionran mot en bank i Oslo i 2001 da han fikk tre år og tre måneders fengsel.

I dommen heter det at Betew har forklart «at han tidligere blant annet har stjålet biler etter anmodning fra personer i et miljø han omtaler som en gjeng med medlemmer som er noe eldre enn ham».

I formildende retning har lagmannsretten lagt vekt på at Betew lider av en kronisk magesykdom.

Skal være i Norge

I februar 2001 ble han dømt til fengsel i to år og ni måneder for grovt ran av en bankfilial i Bogstadveien i Oslo, heleri av ransbilen, ulovlig besittelse av skytevåpen og kjøring uten gyldig førerkort. I domspapirene kommer det fram at Betew er med i samme miljø som «Mesterhjernen», siktede David Aleksander Toska.

I oktober i 2002 sto 25-åringen tiltalt sammen med den siktede «Eks-jugoslaven», Ridvan Halimi, i Oslo tingrett. Betew fikk da en tilleggsstraff på 120 dager for ransforsøk mot DnBs tellesentral på Løren i Oslo. Ranerne fikk ikke med seg noen penger fra det mislykkede ranet.

Advokat Morten Furuholmen har tidligere representert Betew. Han har ikke fått informasjon fra om at 25-åringen er siktet i ranet.

Dagbladet har fått opplysninger om at Betew skjuler seg i Norge. Politiet mener at også «Fikseren» kan ha skiftet utseende etter ranet.

I TELLESENTRALEN: Denne mannen har heldekkende finlandshette, alpinbriller og hansker. Det er ikke mulig å se noe av huden til raneren. Politiet har grunn til å tro at mannen kan være mørkhudet, og derfor skjuler hudfargen.
SIKTET: Metkel Negassie Betew (25) er siktet, men ikke pågrepet for ranet mot NOKAS.