Fikset to milliarder

En som hadde det like travelt som Gro Harlem Brundtland i går, var hennes eldste sønn, Knut Brundtland. Mens Gro lanserte sin andre bok, var Knut Brundtland en sentral aktør da svenskene og danskene overbød hverandre i kampen om Fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUKSESS: - Det gikk kjempefint. Ha det a' muttern, sa Knut til mor Gro på hennes pressekonferanse i går.

Verdien på Fokus Bank har økt med nesten to milliarder kroner siden før nyheten om Postkasse-fusjonen slapp ut i midten av september - hvis Den Danske Bank nå får konsesjon til å kjøpe trønder-banken til 80 kroner aksjen.

En av de sentrale aktørene i løpet om Fokus, har vært Gro Harlem Brundtlands eldste sønn, Knut Brundtland. Som juridisk rådgiver for Fokus har han spilt en viktig rolle for å sikre eierne milliardgevinsten de nå ser ut til å kunne hente inn.

Beskjeden Brundtland

Derfor var det en travel sønn som deltok på sin mors pressekonferanse. Mobiltelefonen ringte ustanselig, og Knut Brundtland forlot pressekonferansen tidlig.

- Det gikk kjempefint. Ha det a', muttern, sa Brundtland, før han gikk for å være med på å føre Fokus i havn hos en ny eier. Og Brundtland legger ikke skjul på at han er fornøyd med at Fokus til slutt fikk en avtale med Den Danske Bank som både de ansatte og ledelsen i banken er svært fornøyd med.

- Det er hyggelig at ledelsen og styret fikk en avtale som de ønsket, sier Brundtland.

- Hvor viktig var din rolle for å dra dette i havn?

- Den er ikke stor. Min erfaring er at det er styret og administrasjonen som er helt sentral i slike saker. Men det er bestandig moro å være med å få ting til, sier en beskjeden Brundtland.

Total oversikt

Dagbladet har imidlertid snakket med flere kilder som understreker rådgivernes helt avgjørende rolle. Både de finansielle og juridiske rådgiverne er sentrale premissleverandører i en oppkjøpssituasjon eller ved fusjon.

Brundtland var også rådgiver under «Postkasse-fusjonen», på Fokus-siden. En annen i samme advokatfirma, Finn Myhre, var for øvrig rådgiver for Postbanken. Det er nettopp rådgiverne som får i oppgave å saumfare de andre partenes bedrifter for å kontrollere tall og informasjoner.

Rådgiverne sitter derfor på kunnskap som ledelse og styre ikke får tilgang på. Og det gir dem et unikt overblikk og mulighet til å komme med avgjørende innspill i vanskelige prosesser.

- Er det riktig at ingen har større oversikt enn dere rådgivere?
- Det kan ikke jeg vurdere, sier Knut Brundtland.

Det var imidlertid han som kom med faksen til Fokus-ledelsen da Handelsbanken økte sitt bud til 80 kroner i går, etter at Den Danske Bank hadde tilbudt 77 kroner. Deretter økte danskene til 80 kroner - og sikret trolig dansk seier.

- Det var praktiske årsaker til det, forklarer Brundtland selv.

Han vil ikke gå inn på hva hans oppgaver konkret er. Men kunnskapen om børsregler og lovgiving er høyt verdsatt - også i kroner. Brundtland har lang erfaring og var involvert både i fusjonen mellom Aker og RGI og i den strandete Christiania-fusjonen i fjor.

- Får du ekstra betalt når prosessen får en god utgang?

- Jeg får betalt etter vanlige honorarprinsipper for advokater, uansett utfall. Det er slik vårt firma har valgt å gjøre det, sier Brundtland, som i fjor hadde en inntekt etter fradrag på 4,2 millioner kroner.

Så spørs det om mutter'n slår eldstegutten i inntekt til neste år.