Filantropisk kapitalisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er penger å tjene på å hjelpe fattige mennesker i utviklingsland, ifølge tobakksarvingen Johan H. Andresen jr. . Den såkalte filantropkapitalisten vil være med på å hjelpe en milliard mennesker ut av fattigdom samtidig som han vil ha noe igjen for pengene han investerer. Ideen til et mikrokredittfond fikk han lenge før Muhammad Yunus og Grameen banks fikk fredsprisen i 2006, og i går var et av verdens største mikrokredittfond en realitet. Johan H. Andresen jr. i finansselskapet Ferd har gått sammen med DnB NOR, Storebrand, KLP og statlige Norfund om dette fondet. Investorene forventer en avkastning på inntil 10 prosent. Egenkapitalen er på 600 millioner kroner.

Det er typisk norsk å mistenkeliggjøre rike som vil gjøre noe godt for verden, skrev Vårt Lands sjefredaktør på nettet da kritiske røster øyeblikkelig hevet seg mot renta som er satt til 30 prosent. Vi er enig i at det er meningsløst å kritisere et så grunnleggende kapitalistisk initiativ for renta alene, men det må være lov til å anbefale fondets medlemmer å hente erfaringer hos organisasjoner som har jobbet med mikrokreditt i mange år. Det holder ikke med penger alene, uten en helhetlig tilnærming.

Mikrokreditt er bank for de små summer, med

beskjedne garantikrav til fattige mennesker som vil klare seg selv. Lånene skal gi ringvirkninger for både låntakerens familie og resten av samfunnet.

Vi er positive til at en av Norges rikeste tenker utover vanlig veldedighet; noe miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpenbart også ønsker velkommen i sin utrettelige jakt på utviklingshjelp som nytter. Alle parter bør kanskje lytte til råd fra hjelpeorganisasjonen CARE som har jobbet med mikrofinans rettet mot kvinner i 17 år. Organisasjonens erfaring er at renta bør fastsettes i tett

samarbeide med dem som låner penger, og at både deltakelse og lokal forankring er en forutsetning for at mikrofinans skal fungere. Mikrokreditt er faktisk basert på en gammeldags tro på

medmennesker.