«Ser du røyk?», lyder beskjeden fra flygelederen. Et fly har forsvunnet fra radaren ved Torp flyplass.

Halvannen time seinere blir vraket av et skolefly funnet i et skogsområde i Larvik.

Tre personer omkom i ulykken 23. november i år. Blant dem pilotstudenten Filip August Müller Frich (21).

- Tapet er ubeskrivelig, sier moren til Dagbladet.

Døde i flystyrt: - Ufattelig

Publisert

Det er 23. november 2021. To pilotstudenter og en instruktør fra Pilot Flight Academy i Sandefjord går om bord i et tomotorsfly av typen Diamond DA42.

Flyet tar av som vanlig. Men rundt klokka 09.21 skjer det noe. Flyet forsvinner fra radaren.

Over radioen tilkaller flygelederen ved Torp flyplass et annet fly for å undersøke saken.

«Det flyet som opererte (ikke mulig å tyde) når du tok av får jeg ikke tak i. Og jeg ser han ikke på radaren. Så fint hvis du holder øynene godt åpne og sier fra hvis du ser noe mistenkelig nært bakken eller under kontrollert luft», heter det i lydklippet.

RADIO: Denne radiomeldingen kunne man høre på radiofrekvensen for fly i Larvik-området kl 09.21.55. Fire minutter seinere kom det mer. Vis mer

Like over klokka 09.37 tilkaller flygeleder et helikopter i området, og informerer om at det har skjedd en ulykke.

Nesten en time seinere, klokka 10.30, finner et Sea King-helikopter flyvraket i et skogsområde utenfor Larvik.

Tirsdag ble det offentliggjort at instruktør Goran Neskovic (30), Eirik Paulsen (22) og Filip August Müller Frich (21) døde i ulykken.

- Uutholdelig

Familien til Filip (21) er i dyp sorg etter dødsfallet.

- Filip er den perfekte sønn og bror. Snill, dyktig, morsom, inkluderende, familiekjær, og hadde store planer om en karriere som pilot. En globetrotter med verden for sine føtter etter studier i New Zealand. Vi har hatt de tetteste bånd og de flotteste opplevelser sammen og delte alt, sier moren, Eli Claudia Müller Frich, til Dagbladet.

MOR OG SØNN: Her er mor Eli Claudia Müller Frich med sønnen. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Her er mor Eli Claudia Müller Frich med sønnen. Foto: Privat Vis mer

Filips søster, Sunniva Elise Müller Frich, var på hytta på Hafjell da familien fikk telefonen om at Filip kan ha vært om bord i det styrtede flyet. Moren, som var på jobb, kastet seg i bilen for å være sammen med dattera.

- Den kjøreturen og den følelsen var uutholdelig, og det å komme opp til Hafjell var vondt, sier hun.

Eli Claudia er fra Lillehammer, og de samlet seg der med Filips kjæreste og den øvrige familien. Kort tid etterpå dro de til Sandefjord.

- Nå må fokuset være på Sunniva som har mistet lillebroren sin. Tapet av Filip er ubeskrivelig, sier moren.

- Var glad i livet

Responsen etter at dødsfallet ble kjent, har vært enorm. Familien har mottatt mye støtte og omsorg.

- Det varmer med støtte og blomster, men jeg ville byttet bort alt for å få klemme Filip igjen, sier mamma Eli Claudia.

Hun forklarer at de setter pris på alle som har meldt seg, og understreker at åpenhet rundt det som har skjedd er viktig for dem. Det tror de Filip hadde satt pris på.

- Vi må prøve å leve slik Filip vil at vi skal leve. Han var glad i livet og hadde alltid en morsom kommentar på lur. Han så hele tiden muligheter og ikke begrensninger. Han satte pris på de viktige verdiene i livet. Det fineste han visste var nydelige soloppganger og det vet jeg han fikk med seg under flygingen, sier søstera Sunniva.

SØSKEN: Sunniva Elise Müller Frich savner lillebroren, Filip. Foto: Privat
SØSKEN: Sunniva Elise Müller Frich savner lillebroren, Filip. Foto: Privat Vis mer

Var på ferie

Også faren til Filip forteller om dagen da sønnen gikk bort.

- Det er helt ufattelig, det finnes ikke nok tårer. Den siste uka har rett og slett vært et mareritt, sier Øyvind Frich.

- Jeg var på min første ferie siden 2019. Etter å ha spist frokost på hotellet i Dubai, så jeg store overskrifter i de norske nettavisene om at det hadde vært en flystyrt, men det sto ikke noe mer, forteller faren.

Han sendte derfor en tekstmelding til sønnen for å få en bekreftelse på at alt sto fint til.

- Han svarte ikke, så jeg forsøkte å sende en melding via Messenger. Da jeg så at han ikke hadde vært aktiv på en stund begynte tankene å komme. Jeg ble veldig bekymret, sier Øyvind.

Heller ikke politiet kunne svare på spørsmålene til faren, ifølge ham. Han tok derfor kontakt med flyskolen, for å høre om de visste noe.

- Jeg fikk beskjed om å holde linja. Etter en stund sa de at de måtte ringe opp igjen. Da fikk jeg bekreftet at Filip mest sannsynlig var blant personene som hadde mistet livet.

PÅ BESØK: I oktober besøkte Øyvind Frich (t.v.) sønnen Filip i Sandefjord. Foto: Privat
PÅ BESØK: I oktober besøkte Øyvind Frich (t.v.) sønnen Filip i Sandefjord. Foto: Privat Vis mer

- Verden stoppet opp

Kort tid etterpå kom den tunge bekreftelsen. Sønnen til Øyvind var blant dem som hadde omkommet.

- Verden stoppet helt opp. Jeg mistet alt av følelser i både armer og bein og ble helt nummen. Nå har det gått ei uke siden ulykken, og jeg føler det samme fortsatt. Jeg har aldri kjent på en sånn følelse før.

Øyvind fløy tilbake til Norge natt til onsdag. Da han landet på norsk jord, satte han seg rett i bilen for å kjøre ned til Torp.

- Pilotdrømmen var livet for Filip. Jeg vet hvor mye det betydde for ham, sier faren.

OMKOM: 21 år gamle Filip August Müller Frinch, var en av tre personer som omkom i flyulykken i Larvik 23. november. Foto: Privat
OMKOM: 21 år gamle Filip August Müller Frinch, var en av tre personer som omkom i flyulykken i Larvik 23. november. Foto: Privat Vis mer

Opptatt av fly hele livet

Øyvind forteller videre om hvordan sønnen helt siden barnehagen har vært opptatt av fly.

- Det startet med at han ville bli flygeleder, men på ungdomsskolen startet han å snakke om å bli pilot. Da Filip var 16 år var han på utveksling i New Zealand, og siden den gang har han vært fast bestemt på at det var pilotyrket som skulle bli hans vei.

Faren forteller videre om hvordan sønnen aldri var bekymret for å ta nye utfordringer på strak arm, men at han samtidig alltid søkte råd om han hadde det litt tøft.

- Filip jobbet knallhardt for å komme seg gjennom alle de krevende prøvene og testene han fikk på akademiet, og han hadde et opphold i USA i sommer der han fikk mange timer i luftrommet blant annet over de mest trafikkerte flyplassene i verden.

- Han var nå i siste del av utdanningsløpet og drømte om alle spennende stedene han kunne få seg jobb som pilot.

TYDELIG PREGET: Pilotskolesjef Frode Granlund omtaler ulykken som skjedde under en skoleflygning tirsdag formiddag som tragisk. Reporter: Kaja Storrøsten. Video: Christian Fjermeros Vis mer

Enorm respons

Kort tid etter ulykken la faren ut et innlegg på Facebook-profilen sin om sønnens dødsfall. Innlegget har fått en enorm respons, og mange har vist omsorg overfor faren og resten av familien.

- Det er veldig mange som bryr seg. Selv de menneskene man ikke snakker med så ofte, eller er uenige med, har kommet med gode ord. I tillegg har vi fått et blomsterhav fra alle mulige kanter.

- Filip var en varm og levende gutt som ble svært godt likt av alle han møtte. Derfor fikk han seg mange flotte venner verden rundt som nå sitter i sjokk og sorg tilbake. Vi er takknemlig for den enorme støtten og omsorgen vi opplever.

Øyvind forteller at responsen kanskje også er et bilde på hvem Filip var som menneske.

- Det er helt overveldende å se hvor mange som bryr seg.

- Hvordan skal du jobbe videre med å bearbeide sorgen?

- Jeg har nesten ikke sovet den siste uka, men vi må bare ta det som det kommer. Time for time, dag for dag. Familien er ikke stor, men akkurat nå må vi bare stå sammen og prøve å motivere hverandre. Jeg håper at jeg kan få gjort noen rutinemessige ting, slik at man kan komme tilbake til hverdagen etter hvert.

- Filip etterlater seg et stort tomrom, men nå må vi prøve å komme tilbake til en slags hverdag, samtidig som vi vil holde sammen for å holde liv i de gode minnene vi har med vår kjære Filip.

BLOMSTERHAV: Blomster og lys foran Pilot Flight Academy på Torp. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BLOMSTERHAV: Blomster og lys foran Pilot Flight Academy på Torp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Tragisk ulykke

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, og etterforskes av Havarikommisjonen.

- Skoleflyet tok av fra Sandefjord lufthavn Torp på en treningstur. Etter å ha gjennomført flere 360 graders svinger i 4 000 fot mistet de raskt høyde og flyet styrtet ned i et ulendt skogsområde og tok fyr, skrev Havarikommisjonen i en rapport kort tid etter ulykken.

Onsdag ble vrakdeler hentet ut fra ulykkesstedet med helikopter. Flyet var ikke utstyrt med ferdsskriver, som vanligvis bidrar til å gi svar i flyulykker.

- Det er svært få deler av noen størrelse igjen etter at flyet traff bakken. Det er for det meste små biter. I tillegg har det vært kraftig brann på stedet etter ulykken. Dette kan gjøre det veldig vanskelig å komme fram til noen sikre konklusjoner om hva som foregikk forut for styrten, uttalte Kåre Halvorsen til Aftenposten tidligere denne uka.

Dagbladet snakket med grunnleggeren av flyskolen, Frode Granlund, samme dag som ulykken fant sted. Da sleit han med å holde tårene tilbake.

- Dette er selvfølgelig en veldig, veldig tragisk ulykke. Det er veldig, veldig trist, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer