Filippinene kjempet for å reddet livet til dødsdømte Mary Jane. Så kom landets egen «krig mot narkotika» i veien

Hevder hun ble lurt da hun ble tatt med 2,6 kilo heroin sydd inn i sekken.

DØDSDØMT: Mary Jane Veloso, her fotografert under en demonstrasjon for kvinners rettigheter, i fengselet hun sitter i. Foto: Slamet Riyadi / Zuma Press / NTB scanpix
DØDSDØMT: Mary Jane Veloso, her fotografert under en demonstrasjon for kvinners rettigheter, i fengselet hun sitter i. Foto: Slamet Riyadi / Zuma Press / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Indonesia har en av verdens strengeste narkotikalovgivninger, og har siden 2013 henrettet titalls personer dømt for narkotikasmugling.

Den filippinske hushjelpa Mary Jane Veloso (30) skulle henrettes i april i fjor. Hun var dømt for å ha forsøkt å smugle inn 2,6 kilo heroin. Men henrettelsen ble stanset i siste øyeblikk, etter at Benigno Aquino, daværende president på Filippinene, selv engasjerte seg i saken.

Nå risikerer 30-åringen at henrettelsen likevel skal gjennomføres.

Lurt av gudmorens datter?

Veloso kommer fra et fattig område i Filippinene, og forlot sin familie i hjemlandet i 2009 for å jobbe som hushjelp i De forente arabiske emirater. Hun har forklart at hun ble utsatt for et voldtektsforsøk i byen der hun bodde, og at dro til Dubai. Der skulle hun ha et skjebnesvangert møte med en kvinne ved navn Maria Kristina Sergio, datter av gudmoren hennes.

DEMONSTRASJONER: Det har vært store protester på Filippinene for å redde Veloso. Foto: J Gerard Seguia / Zuma Press / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Det har vært store protester på Filippinene for å redde Veloso. Foto: J Gerard Seguia / Zuma Press / NTB scanpix Vis mer

30-åringen har forklart at Sergio lovet at hun kunne ordne henne en jobb som hushjelp i Indonesia, og at hun ga henne en sekk med klær hun kunne ta med seg. I sekken var det sydd inn 2,6 kilo heroin, noe Veloso hevder hun ikke visste om.

Narkotikaen ble funnet av tollerne i Indonesia. Veloso ble pågrepet, og dømt til døden.

Den 30 år gamle kvinnen har hele tiden hevdet at hun er uskyldig. En underskriftskampanje for å få benådet henne har samlet over 250 000 underskrifter.

Presidenten grep inn

I april i fjor skulle hun henrettes, sammen med flere andre narkotikadømte. Men kort tid før hun skulle skytes, meldte Maria Kristina Sergio, kvinnen som Veloso hevdet lurte henne til å ta med narkotikaen, seg for politiet på Filippinene. Hun ble siktet for smugling og menneskehandel. President Aquino kontaktet selv indonesiske myndigheter, og ba dem utsette henrettelsen, fordi de ønsket at hun skulle vitne mot Sergio og en annen mann som er siktet i saken.

Henrettelsen ble utsatt.

- Herren har besvarte våre bønner, sa utenriksminister Albert del Rosario ifølge Rappler.

Saken mot Sergio er ikke avsluttet ennå, og en dommer i saken har varslet at de vil fly til Indonesia for å få Veloso til å avgi vitnemål fra fengselet. Velosos støttespillere håper rettssaken kan føre til at hun renvaskes.

Ny «krig mot narkotika»

Men den 30 år gamle kvinnen har ikke like lenger hjemlandets regjering i ryggen, skriver The Guardian.

Kontroversielle Rodrigo Duterte tok i sommer over som president, og han har innledet sin egen «krig mot narkotika». Duterte lovet i valgkampen å drepe 100 000 kriminelle, og over 3000 påstått kriminelle er drept siden han overtok som president i juni, skriver NTB.

Ifølge The Guardian har Duerte selv sagt at en kamp for å redde Velosos liv lar seg dårlig kombinere med hans harde narkotika-linje.

Duterte møtte indonesias president Joko Widodo tidligere denne uka, og da skal den eneste beskjeden hans ha vært «følg deres egne lover».

Velosos advokater håper fortsatt at hun kan redde livet.

- Hun er et offer for fattigdom, mangel på muligheter til å skaffe en ok jobb, og farlig menneskehandel. Loven er loven, men den kan ikke være blind for verdens realiteter, skriver advokat Edre Olalia i en e-post til The Guardian.

Kritiseres

Indonesias president Joko Widodo, som ble valgt til president i 2014, fått sterk kritikk for de narkotika-relaterte henrettelsene, og har måttet avvise tallrike protester fra blant annet Amnesty International, tidligere FN-sjef Ban Ki-Moon, EU, Norge og Brasil.

Filippinenes president Duerte har for øvrig høstet skarp internasjonal kritikk, blant annet fra FN, EU og USA, som anklager ham for å oppmuntre til utenomrettslige henrettelser. Presidenten beskyldes for å ha beordret regelrette drap. Duterte har slått hardt tilbake og kalt FNs generalsekretær Ban Ki-moon for «en tosk» og USAs president Barack Obama for «en horesønn».

.

MOR: Celia Veloso har deltatt i demonstrasjonene til støtte for datteren. Foto: Gregorio B. Dantes Jr / Zuma Press / NTB scanpix
MOR: Celia Veloso har deltatt i demonstrasjonene til støtte for datteren. Foto: Gregorio B. Dantes Jr / Zuma Press / NTB scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer