Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filippinene ruster seg mot ny supertyfon

Politiet i Filippinene vil bruke makt for å evakuere innbyggere som nekter å forlate hjemmene sine med en ny kraftig tyfon på vei mot landet.

VENTER PÅ HJELP: En kvinne venter på nødhjelp etter å ha blitt rammet av tyfonen Ketsana på Filippinene. Flere tusen mennesker er blitt drevet på flukt som følge av uværet, men allerede lørdag kan landet bli truffet av en ny tyfon, Parma, som ser ut til å bli kraftigere enn Ketsana. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX
VENTER PÅ HJELP: En kvinne venter på nødhjelp etter å ha blitt rammet av tyfonen Ketsana på Filippinene. Flere tusen mennesker er blitt drevet på flukt som følge av uværet, men allerede lørdag kan landet bli truffet av en ny tyfon, Parma, som ser ut til å bli kraftigere enn Ketsana. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tyfonen Ketsana og den etterfølgende flommen har så langt tatt livet av minst 277 personer på Filippinene. Flere millioner flomrammede venter på hjelp.

Allerede lørdag er det ventet at nok en tyfon - Parma - vil nå landet. Parma skal være kraftigere enn Ketsana og blir omtalt som en supertyfon.


- Den vil øke i styrke til en kategori 5-tyfon, og innen lørdag kveld kan vi se en vindhastighet på 55 sekundmeter, sier sjefmeteorolog Nathaniel Cruz.


Tvangsevakuering

Det nasjonale politiet opplyste torsdag at det arbeider for at ingen liv skal gå tapt når Parma når landet, og at det derfor vil ta i bruk makt for å evakuere innbyggere som ikke vil forlate hjemmene sine.


- Vi oppfordrer folk til å dra, men hvis vi ser at de er i fare vil vi bruke makt for å ta dem med til evakueringssentrene, sier Roberto Damian, som leder det aktuelle politidistriktet.


Det er ventet at tyfonen Parma først vil treffe provinsene Quirino og Isabela på øya Luzon, og det er utplassert soldater og hjelpemannskaper i området i påvente av uværet.


Voldsomt regnvær

Om lag 400 personer har mistet livet som følge av tyfonen Ketsana, deriblant 277 på Filippinene, 101 i Vietnam og 11 i Kambodsja.

Ketsana nådde først Filippinene og samlet deretter styrke i Sør-Kinahavet før den raste inn mot Vietnam, Kambodsja, Laos og Thailand.


Tyfonen brakte med seg det verste regnværet på 40 år i Filippinenes hovedstad Manila, og store deler av byen ble lagt under vann.

Millioner av mennesker er rammet av tyfonens ødeleggelser, og en stor innsats blir nå lagt ned for å nå ut med nødhjelp.


Nærmere 700.000 personer er stuet sammen i provisoriske tilfluktsrom i Manila, mens rundt 400.000 har flyktet fra sine hjem i Vietnam. (NTB)


BÆRER BARNA: En mann bærer sine barn gjennom flomvannet i San Pedro Laguna sør for hovedstaden Manila på Filippinene. Tyfonen Ketsana brakte med seg det verste regnværet på flere tiår i området, og nå er en ny og enda kraftigere tyfon på vei. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX
BÆRER BARNA: En mann bærer sine barn gjennom flomvannet i San Pedro Laguna sør for hovedstaden Manila på Filippinene. Tyfonen Ketsana brakte med seg det verste regnværet på flere tiår i området, og nå er en ny og enda kraftigere tyfon på vei. Foto: REUTERS / John Javellana / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling