DRAP: En kvinne sitter ved siden av sin drepte mann i hovedstaden Manila. Foto: AFP / NTB scanpix
DRAP: En kvinne sitter ved siden av sin drepte mann i hovedstaden Manila. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Filippinenes nye president har ført til massedrap i landet. Nå skal han til Norge for fredssamtaler

«Filippinenes Trump» har beordret drap på kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av en måned har det blitt drept rundt 300 personer i Filippinene. Den venstreorienterte og kontroversielle presidenten Rodrigo Duterte (71), som kalles «Filippinenes Trump», vil drepe alle kriminelle i landet.

Det skriver CBC News.

Filippinene har mye intern uro. Regjeringen, med Duterte i spissen, har lenge hatt konflikt med den maoistiske geriljaen i landet. I august skal representanter fra begge partene til Norge for å gjennomføre fredssamtaler.

Avblåste våpenhvile

I går avblåste presidenten Rodrigo Duterte (71) fem dagers våpenhvile mellom den kommunistiske geriljaen og hans venstreorienterte parti. Duterte ønsket mer ro i landet og erklærte derfor våpenhvile mandag. Det varte ikke lenge. I går drepte geriljaen en regjeringsmilist og det var nok til at våpenhvilen ble brutt.

Duterte, som har sittet ved makta siden 30. juni, beordret regjeringsstyrkene til å gå i høy beredskap.

- Vi må stå mot alle trusler mot nasjonal sikkerhet, beskytt innbyggerne, håndheve lover og opprettholde fred i landet, skal presidenten ha sagt, ifølge CNN.

FENGSEL: Dette bygget er er egentlig en basketballhall, men har blitt omgjort til et fengsel. Her sitter det 3800 personer, men bygget rommet egentlig bare 800. Foto: AFP / NTB scanpix
FENGSEL: Dette bygget er er egentlig en basketballhall, men har blitt omgjort til et fengsel. Her sitter det 3800 personer, men bygget rommet egentlig bare 800. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det kommunistiske opprøret i landet har ført til om lag 150 000 har døde siden 1960, da opprøret brøt ut, skriver CBC. Fredsforhandlingene skal begynne i slutten av august i Oslo.

Valgkamp

Det var under valgkampen i mai i år at presidenten sa at kriminelle personer ville få store konsekvenser dersom han kom til makta. Han sa at 100 000 mennesker med kriminell bakgrunn ville bli drept.

Ifølge CNN skal han også ha sagt at sivile personer også skulle få lov til å drepe de som hadde begått en straffbar handling. Bare siden starten av juli har 300 personer blitt drept.

60 000 kriminelle har allerede overgitt seg til myndighetene for å ikke bli drept, skriver Daily Mail. Over 100 000 personer har blitt arrestert.

For å få bukt på narkotikaproblematikken har presidenten lovet rundt 550 000 kroner i dusør til de som avslører hvem som er landet narkobaroner, skriver CNN.

SJEF: President Rodrigo Duterte (71) har hatt flere kontroversielle uttalelser og blir kalt «Østens Donald Trump». Foto: AFP / NTB scapix
SJEF: President Rodrigo Duterte (71) har hatt flere kontroversielle uttalelser og blir kalt «Østens Donald Trump». Foto: AFP / NTB scapix Vis mer

- Til alle i politiet som har saker (narkotika) på seg, må du overgi deg, hvis ikke vil jeg drepe deg, sa president Rodrigo Duterte i mai, ifølge den amerikanske tv-stasjonen.

Kallenavn

Presidenten hadde tidligere kallenavnet «The Punisher», men fikk senere kallenavnet «Østens Donald Trump» på grunn av hans kontroversielle uttalelser.

Blant annet da paven besøkte Filippinene i valgkampen, kalte Duterte ham «sønn av en hore». Begrunnelsen var at paven skapte trafikkaos i Manila.

Huffington Post kaller ham imidlertid «Donald Trump på steroider».