PRESIDENT: Rodrigo Duterte er mye diskutert, men han har stor oppslutning blant befolkningen og får gjennomslag for sin politikk. Foto: EPA / NTB Scanpix
PRESIDENT: Rodrigo Duterte er mye diskutert, men han har stor oppslutning blant befolkningen og får gjennomslag for sin politikk. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

«Østens Donald Trump»:

Filippinenes president fører til blodbad i landet. Likevel er han en favoritt blant befolkningen

Hjalp til å hente hjem Kjartan Sekkingstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes president Rodrigo Duterte trekkes fram som en av de som sørget for at norske Kjartan Sekkingstad ble løslatt fra den islamistiske gruppa Abu Sayyaf.

Duterte blir kalt «Østens Donald Trump» for sine kontroversielle uttalelser.

Blant annet kalte han FNs Bin Ki-moon en «djevel» og sa «fuck you» til EU under et intervju med TV-stasjonen ABS-CBN. Fra en annen anledning har han og kalt Pave Frans for «sønn av en hore». Det samme har han sagt til Obama.

Men den venstreorienterte politikerens store oppslutning blant befolkningen tyder på at han er en favoritt.

91 prosent oppslutning

Ifølge en undersøkelse utført av Pulse Asia i juli har han 91 prosent oppslutning blant befolkningen.

Arne Røkkum, antropolog ved Universitetet i Oslo, tror at den store oppslutningen til Duterte blant annet handler om hans karisma.

- Han har en folkelig stil. Han har på seg vanlige klær, er nøysom, snakker lavmelt og framstår tillitvekkende, litt som Einar Gerhardsen, sier Røkkum.

Likevel, sier Røkkum, så bryter han alle regler for diplomatisk opptreden.

«Enmannsshow»

- I motsetning til blant annet europeisk politisk stil, så fører Duterte politikk som ikke nødvendigvis er basert på det venstreorienterte partiet hans PDP-Laban står for, sier antropologen og legger til:

- Duterte fører en slags «enmannsshow» fordi han sier og mener det han vil, sier Arne Røkkum, og tror at denne politiske framtoningen er noe som filippinske statsborgere foretrekker.

Duterte, som både er utdannet jurist og kunstner, ble valgt til president 30. juni. Duterte lovet i valgkampen å drepe 100.000 kriminelle, han oppfordret også folk til å stemme på ham som en protest mot en etablert elite.

Siden han tok over som president i slutten av juni, har over 3.000 påstått kriminelle er drept.

Da Duterte overtok lovet han også belønning og amnesti til politifolk som drepte mistenkte og han oppfordret samtidig filippinere flest til å bistå. Blant annet på grunn av dette har han har høstet skarp internasjonal kritikk, blant annet fra FN, EU og USA, som anklager ham for å oppmuntre til utenomrettslige henrettelser.

Henter tillit fra sin tid som borgermester

Røkkum tror at han også kan ha hentet tillit for arbeid han gjorde fra da han var borgermester i Davao 1988-1998 og 2001-2011.

For et par år siden fikk Rodrigo Duterte en pris for sitt arbeid som borgermester. Han fikk prisen for at han blant annet minket kriminaliteten i byen og ga sosiale rettigheter til funksjonshemmede og kvinner.

Da han fikk høre at han fikk prisen skal ha sagt: «Jeg gjør bare min plikt».

- Jeg tror at dette kan være med på å gi han tillit som president fordi blant annet innbyggerne i Davao vet at han også kjemper for de svake i samfunnet, sier Røkkum.

Også en analyse utført av den filippinske nettavisa Philstar, tror de at den tidligere borgermesteren henter tillit ved å sette fokus på kriminalitet, narkotika og korrupsjon.

Den filippinske nettavisa tror dette handler om at det er fordi befolkningen ønsker et tryggere samfunn og fordi Duterte har gjennomslagskraft i kongressen for sin retorikk.

Kontakter blant stammene

Ambassadør ved Filippinene, Erik Førner, forteller til NTB at det har foregått et effektivt arbeid om å frigi Kjartan Sekkingstad.

Han forteller at ambassaden presset filippinerne for å ikke glemme saken.

- Det jeg kan si med sikkerhet er at vi etter presidentskiftet så en positiv utvikling. President Duterte sa tidlig at han ville engasjere seg for å finne en løsning. Hans innflytelse i regionen er enorm, og det har vært svært viktig, sa Førner.

Antropolog Arne Røkkum tror at presidenten har brukt sine personlige kontakter i arbeidet med å frigi Sekkingstad.

Blant annet har presidentens mor, Soledad Duterte, slektninger fra en samme som snakket samme språk som gisseltakerne snakket. En dialekt som Sekkingstad han sa han ikke forstod, sa han på pressekonferansen fredag.

- Det er også naturlig at presidenten har kontakter med MNLF, som har en frigjøringsavtale med presidenten, sier Røkkum.

Al Sabyya er en utbrytergruppe fra MNLF, og lederen av sistnevnte har bånd til den islamistiske gruppa.