Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Filippinenes Trump» feirer valgseier

Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71) har vunnet presidentvalget på Filippinene, viser foreløpige resultater.

VIL ENDRE GRUNNLOVEN: Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71), som etter alle solemerker vil vinne presidentvalget på Filippinene, sier han vil gå gjennom landets grunnlov og foreslå en overgang til et parlamentarisk system. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix
VIL ENDRE GRUNNLOVEN: Den kontroversielle kandidaten Rodrigo Duterte (71), som etter alle solemerker vil vinne presidentvalget på Filippinene, sier han vil gå gjennom landets grunnlov og foreslå en overgang til et parlamentarisk system. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Filippinenes Donald Trump», Rodrigo Duterte (71), har erklært seier i landets presidentvalg.

Duterte har blant annet lovet velgerne at han skal utrydde kriminelle i landet, og få dem dumpet i havnen utenfor hovedstaden Manila. 

- Hvis Gud setter meg i presidentstolen, så vil jeg ikke bare henrette 1000, men 100 000 kriminelle. Fiskene i havnen til Manila kommer til å bli feite, uttalte den nåværende borgermesteren av byen Davao ifjor, ifølge Kicker Daily News.

Valgløftene har åpenbart falt i god jord hos velgerne, i et land med store utfordringer med kriminalitet, korrupsjon og fattigdom. Da 90 prosent av stemmene var talt opp ledet Duterte med over seks millioner stemmer foran sin nærmeste rival, ifølge GMA News. Ledelsen er umulig å ta igjen for Manuel Roxas som følger på plassen bak. 

- Det er med ydmykhet, ekstrem ydmykhet, at jeg godtar dette mandatet fra folket, sier Duterte til nyhetsbyrået AFP i byen Davao, der han har vært ordfører mesteparten av de siste 20 årene.

Kort tid etter at det ble klart at han etter alle solemerker vinner presidentvalget på Filippinene, sier Duterte at han vil gjennomgå landets grunnlov og foreslå en overgang til et parlamentarisk system.

- Det vil kreve en bred, nasjonal enighet som begynner med å be kongressen sammenkalle til et konstitusjonelt møte. Det vil bli en stor forandring i vår grunnlov, sier Dutertes talsmann Peter Lavina.

Spøkte om voldtekt Presidentkandidaten har møtt massiv kritikk for flere av sine utsagn under valgkampen. Under et valgkamparrangement i Davao tidligere i år kom han med en såkalt vits om at han gjerne selv skulle ha voldtatt en vakker australsk misjonær, som ble voldtatt og drept under et fengselsopprør i 1989.

- Jeg ble sint da hun ble voldtatt, det er én del av det. Men hun var så vakker, at jeg synes ordføreren burde fått lov til å være først i køen. Så bortkasta, sa han ifølge CNN

Under valgkampen har Duterte blant annet kalt paven i Roma en horeunge, skriver BBC. Han har også flere ganger skrytt av sine mange elskerinner. På sitt siste valgkamparrangement før mandagens valg gjentok han løftene om å straffe kriminelle knallhardt:

- Det er bare å glemme lovene om menneskerettigheter. Som president kommer jeg til å fortsette som jeg har gjort i Davao. Doplangere, kjeltringer og unnasluntrere, dere burde skjerpe dere. For hvis jeg er sjef, så blir dere drept, sa Duterte til folkemengden.

Frykter en ny diktator Under en tv-sendt debatt sa han at han ville drept sine egne barn, dersom de tok dop, ifølge BBC. Han kalte også datteren en «drama queen» da hun snakket ut om å ha blitt seksuelt mishandlet.

Davao-ordføreren har også varslet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen dersom de ikke adlyder ham - noe som har fått kritikerne til å frykte at han vil lede landet tilbake mot diktatur, skriver NTB. 

De mange kontroversielle utsagnene har fått mange til å sammenligne han med republikanernes presidentkandidat i USA, Donald Trump. Internasjonale medier har gitt Duterte kallenavn som «Filippinenes Trump» og «Duterte Harry» - etter Clint Eastwoods legendariske karakter som tok loven i egne hender. 

I likhet med Trump har hans popularitet økt for hvert kontroversielle utsagn han har kommet med. Et av de viktigste valgkampløftene Duterte har kommet med er at han skal utrydde kriminalitet i landet i løpet av seks måneder. Det skal han gjøre ved å gi sikkerhetsstyrkene tillatelse til å drepe titusener av kriminelle. 

Han har blant annet vist til jobben han har gjort som ordfører i Davao, der kriminalitetsstatistikken har sunket betydelig i løpet av hans tid i sjefsstolen. 

- Som president kommer jeg til å fortsette som jeg har gjort i Davao. Doplangere, kjeltringer og unnasluntrere, dere burde skjerpe dere. For hvis jeg er sjef, så blir dere drept, sa Duterte til folkemengden.

I Davao beskyldes han for å ha nære bånd til dødsskvadronene som har tatt livet av over 1000 kriminelle. Til tider skryter Duterte av dødsskvadronene, mens han andre ganger benekter å ha bånd til dem.

Hans motkandidater har advart befolkningen mot å stemme på en mann de frykter er en kommende diktator. 

Minst ti drept Valglokaler flere steder i landet ble utsatt for angrep fra væpnede menn, og minst tolv mennesker ble drept på valgdagen, ifølge NTB. Det verste angrepet skjedde i Rosario, der sju mennesker ble skutt og drept, sier polititalsmann Jonathan del Rosario til AFP.

Duterte ble møtt av demonstranter da han selv skulle avgi stemme, men til liten nytte. Alt tyder nå på at «Duterte Harry» blir Filippinenes neste president. 

Med rundt 100 millioner innbyggere og en av Øst-Asias raskest voksende økonomier, er Filippinene å regne som en regional stormakt. Omtrent en firedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensa, og gapet mellom rike og fattige i landet er et av de største i Asia.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!