Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Filippinenes Trump» snakket til militærtroppene: - Hvis du voldtar tre personer, skal jeg innrømme at jeg gjorde det

Rodrigo Duterte talte til militæret. 

PRESIDENT: Rodrigo Duterte talte til militæret fredag. Han spøkte han om at soldatene kan voldta uten å bli straffet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: Rodrigo Duterte talte til militæret fredag. Han spøkte han om at soldatene kan voldta uten å bli straffet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes president Rodrigo Duterte, som blant annet har kalt pave Frans for en «sønn av ei hore», tidligere president Barack Obama for en «horeunge» og at han «vil henge» EU, kommer igjen med nye kontroversielle uttalelser.

Fredag holdt presidenten, som omtales som «Østens Donald Trump», tale til militærtroppene som snart skal ut i kamp mot IS-opprørere på øya Mindanao.

Under talen spøkte han om voldtekt og sa at soldatene kan voldta uten å bli straffet.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

- Tar meg av resten

- Når det gjelder denne militære unntakstilstanden og konsekvensene og følgene av den, er det jeg som har det fulle og hele ansvaret. Bare gjør jobben deres, så tar jeg meg av resten, sa Duterte under talen, skriver CNN.

Presidenten intensiverer kampen om IS-opprørere etter at de gikk til angrep onsdag denne uka. I byen Marawi har Duterte erklært unntakstilstand.

I talen sa Rodrigo Duterte at han advarer soldatene mot å begå menneskerettighetsbrudd, før han spøkte videre:

- Jeg går i fengsel for dere. Hvis du voldtar tre personer, skal jeg innrømme at jeg gjorde det, sa Rodrigo Duterte.

- Kvalmt

Det siste utspillet, blir i likhet med mange av uttalelsene og handlingene til den filippinske presidenten, møtt med internasjonal fordømmelse.

Blant dem som reagerer i sosiale medier, er Chelsea Clinton.

- Ikke morsomt. Aldri, skrev datteren til tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Hillary Clinton på Twitter.

- Duterte er en morderisk bølle uten respekt for menneskerettighetene. Det er viktig å påpeke det, og at voldtekt aldri er en spøk, skriver hun.

- Et kvalmende forsøk på humor, sier Phelim Kine i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs Asia-avdeling.

Både han og filippinske aktivister mener Duterte sender et helt galt signal til soldatene som er satt inn for å håndheve unntakstilstanden og stanse islamistiske opprørere i sør, skriver NTB.

Fleipet om det før

Dette er likevel ikke første gang «Filippinenes Trump» spøker om voldtekt. I fjor, under presidentvalgkampen, fikk han massiv kritikk for flere av sine utsagn under valgkampen.

Under et valgkamparrangement i Davao i starten av 2016 sa han at han gjerne selv skulle ha voldtatt en «vakker» australsk misjonær, som ble voldtatt og drept under et fengselsopprør i 1989.

- Jeg ble sint da hun ble voldtatt, det er én del av det. Men hun var så vakker, at jeg synes ordføreren burde fått lov til å være først i køen. Så bortkasta, sa han ifølge CNN.

Unntakstilstand

Tusenvis av innbyggere flykter fra Marawi sør på Filippinene etter at Abu Sayyaf-opprørere gikk til angrep onsdag denne uka. Om lag 100 lokale opprørere rykket inn i Marawi og satte fyr på en katolsk kirke, et fengsel og to skoler. Det var da presidenten erklærte unntakstilstand.

Den islamistiske opprørsgruppen Abu Sayyaf har i lang tid kjempet mot regjeringsstyrker sør på Filippinene. Gruppen har de siste tiårene bortført flere hundre filippinere og utlendinger og krevd løsepenger.

Ifølge en talsmann for presidenten vil unntakstilstanden gjelde i 60 dager.

Under fredagens tale sa Filippinenes president at han er åpen for dialog med opprørerne.

- Hvis de ønsker å snakke, vil jeg være takknemlig overfor Allah hvis det er snakk om fred. Hvis de insisterer på å slåss, kan vi ikke gjøre noe. Gå inn for det og du har min fulle støtte, sa han til soldatene sine fredag.

Hele Norges coronakart