Filippinsk gerilja tok 15 nye gisler

Den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen utsatte henrettelsen av tre amerikanske gisler i dag. Samtidig tok de 15 nye gisler, hovedsakelig barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det to uker gamle gisseldramaet nådde et vendepunkt tidligere i dag. Først utsatte geriljaen den planlagte halshuggingen av tre gisler, deretter melder filippinske myndigheter at 15 nye gisler har blitt tatt.

De nye gislene er hovedsakelig barn, og ble kidnappet i byen Lantawan, sør i Filippinene.

Til sammen skal geriljaen holde 35 gisler, hvor tre av dem er amerikanere. I dag ble henrettelsen av misjonærparet Gracia og Martin Burnham, sammen med turisten Guillermo Sobero, utsatt på ubestemt tid.

De tre amerikanske gislene skulle henrettes ved halshogging i sekstida i morges hvis ikke de filippinske myndighetene gikk med på å la en malaysisk tjenestemann forhandle med geriljaen. Tidligere har myndighetene sagt klart i fra at de ikke ville la utenforstående blande seg inn i forhandlingene, fordi de har ansett kidnappingen som en intern affære.

Like før fristen gikk ut, valgte myndighetene likevel å la geriljaen få viljen sin. Over satelittelefon meldte lederen Abu Sabaya til en lokal radiostasjon at de ville utsette henrettelsen av gislene hvis filippinske myndigheter kunne bekrefte at senator Sairon Karno kunne delta i forhandlingene, melder AP.

- Hvis det er sant at de vil ta kontakt med malaysiske myndigheter og la Sairon komme hit, og at de avslutter den militære operasjonen, vil vi utsette halshuggingen. Men hvis myndighetene fortsetter invasjonen... er det opp til dem, forklarte Sabaya.

Sairin forhandlet fram løslatelsene av flere malaysiere da Abu Sayyaf-geriljaen kidnappet 21 gisler på et feriested i Malaysia i fjor. Gislene ble ført til Jolo-øyene sør i Filippinene. I dag er alle, bortsett fra en filippiner, sluppet fri, etter at geriljaen skal ha fått utbetalt nesten 150 millioner kroner i løsepenger.

Filippinske myndigheter har satt inn store styrker for å få løslatt gislene. Flere tusen soldater jakter på de vel 100 personene som står bak kidnappingen i Basila-jungelen.

Muslimer er i mindretall i det for det meste romersk-katolske Filippinene, men er i flertall i området som geriljaen har som base.

<B>FIKK HENRETTELSEN UTSATT: Det muslimske geriljaen Abu Sayyah utsatte halshuggingen av det amerikanske misjonærparet Gracia og Martin Burnham i dag, men fortsetter å ta inn nye gisler.