Filippinsk gerilja truer med å drepe flere

Den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen hevder å ha halshogd den ene av de tre amerikanske gislene de holder i forvaring på Basilan-øya sør i Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av geriljaen framla påstanden om halshuggingen til lokal radio over satelittelefon natt til i dag norsk tid. Påstanden har ikke blitt verifisert av andre.

- Vi har uten forbehold sluppet fri en amerikaner, vår venn Guillermo, men vi slapp han fri uten hode, sa leder Abu Sabaya.

Guillermo Sobero (40) ble kidnappet sammen med to andre amerikanere og flere filippinere for to uker siden på et feriested sør i Filippinene. I går ble ytterligere femten nye filippinere kidnappet av geriljaen. Filippinske myndigheter mener at geriljaen nå har kidnappet 28 gisler.

Videobevis

Leder Abu Sabaya hevdet at henrettelsen av den amerikanske turisten har blitt videofilmet, og at filmen skal frigis i løpet av kort tid. Filippinske myndigheter er likevel skeptiske til meldingen, og viser til at geriljaen tidligere har annonsert at de har drept gisler uten at det har vært tilfelle.

Halshuggingen av Sobero skal i følge Abu Sabaya være en gave til det filippinske folk på deres uavhengighetsdag. I dag er det 103 år siden Filippinene fik sin frigjøring fra Spania.

- De bør skynde seg med redningsaksjonen. Hvis ikke vil det ikke bli noen gisler igjen, truet geriljalederen med.

I går utsatte geriljaen den planlagte halshuggingen av to amerikanske gisler. Utsettelsen var et resultat av at filippinske myndigheter bøyde seg for et krav fra geriljaen om å la to malaysiske embetsmenn delta i forhandlingene om frigivelse av gislene. Det amerikanske misjonærparet Gracia og Martin Burnham er de to andre vestlige gislene, og nå truer geriljaen at flere amerikanere vil miste hodet.

Vil halshugge flere

- Vi kuttet av hodet på ham fordi... vi følte at regjeringen ville overliste oss med forhandlingene. Men hva er vi, dumme? Derfor avsluttet vi forhandlingene. Vi vil gjenoppta forhandlingene når vi har halshogd enda en, slik at de skjønner av vi mener alvor, sa geriljalederen.

Guillermo Soberos yngre bror sa at amerikanske myndigheter ikke kunne verifisere rapporten fra geriljaen.

- Jeg håper fortsatt at det ikke er sant. Jeg har bedt filippinske myndigheter å fortsette dialogen med geriljaen for å få satt fri min bror og resten av gislene, sa han til AP.

Guillermo Sobero kommer opprinnelig fra Peru, men er nå bosatt i California sammen med sin kone og fire barn.

Egen muslimsk stat

Abu Sayyaf-geriljaen kjemper for å opprette en sørlig islamsk stat i Filippinene. Muslimene er i mindretall i hele det romersk-katolske landet, men har flertall i øyområdet i sør hvor geriljaen holder til. Den filippinske regjeringen på sin side kaller geriljaen for banditter, og har sendt ut flere tusen menn i Basilian-jungelen for å jakte på de vel 100 geriljamedlemmene som står bak kidnappingene.

Abu Sayyaf-geriljaen stod i fjor bak de omfattende kidnappingen på Jolo-øynene. To filippinske gisler ble drept, mens de utenlandske gislene slapp fri etter at geriljaen skal ha mottatt nærmere 150 millioner kroner i løsepenger fra utenlandske regjeringer. Fortsatt holdes en filippinsk gissel fra fjorårets gisseldrama skjult.

DREPT? Filippinsk gerilja hevder å ha halshogd Guillermo Sobero (40). Familien hans i California håper fortsatt at rapporten om Soberos død ikke er sant.