STRENG KONTROLL: Et militært kontrollpunkt mellom øya Samal og det filippinske fastladent dagen etter at nordmannen Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinne og to kanadiere ble kidnappet 22. september i fjor. Foto: Zuma Press/ NTB Scanpi
STRENG KONTROLL: Et militært kontrollpunkt mellom øya Samal og det filippinske fastladent dagen etter at nordmannen Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinne og to kanadiere ble kidnappet 22. september i fjor. Foto: Zuma Press/ NTB ScanpiVis mer

Filippinske kidnappere setter ny tidsfrist

De islamske ekstremistene krever over 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De islamske ekstremistene som i forrige måned drepte et av sine gisler, har utsatt fristen for å betale løsepenger for de to gislene Kjartan Sekkingstad og Robert Hall.

På en video som gruppa har sendt ut, sier de to at kidnapperne truer med å drepe minst en av dem om ikke løsepengene de krever, utbetales innen 13. juni.

Abu Sayyaf-geriljaen krever 600 millioner filippinske pesos (over 100 millioner kroner) i løsepenger for å slippe de to gislene fri.

I april drepte gruppa det canadiske gisselet John Ridsdel etter at en tidligere frist for å utbetale løsepenger gikk ut.

Norske Sekkingstad, canadiske Hall, Ridsdel og Halls filippinske kjæreste ble bortført i fjor fra et feriehotell på øya Samal, hundrevis av kilometer fra Abu Sayyafs kjerneområder.

Selv om gruppa har sverget troskap til IS, virker den mer opptatt av å innkassere store pengebeløp for gisler den har tatt til fange.

Den nyvalgte presidenten på Filippinene, Rodrigo Duterte, oppfordret i dag gruppa til å sette fri gislene eller ta konsekvensene.

- Jeg ber dere slutte. Dere ødelegger landets renomme, for ikke å snakke om økonomien, sa han i sin første pressekonferanse etter at han ble valgt i forrige uke.

Både i valgkampen og etter valget har Duterte lovet brutale reaksjoner mot kriminelle og gjeninnføring av dødsstraff, men flere eksperter mener han har bedre mulighet til å løse konflikten med muslimske opprørere enn tidligere presidenter.

Duterte, som i 20 år har vært ordfører i Davao, er den første presidenten som selv kommer fra de sørlige delene av landet, og har dyp forståelse av konflikten i Mindanao-regionen og gode kontakter med flere opprørsgrupper.
(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram