Filiz (46) skal ned åtte kilo nå

- Må lære å begrense meg, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ned i vekt? Prøv Dagbladets vektklubb Litt lettere.

(Dagbladet.no): Filiz Kocak (46) trenger hjelp. Hun har hele livet vært slank, men det siste halve året har vektpilen vist litt for mye.

- Jeg vil gjerne sette en stopper for dette. Jeg meldte meg på hos dere i håp om å gå ned rundt åtte kilo, sier Filiz til Dagbladet.no.

Filiz har vært arbeidsledig en periode og da ble det mye spising i tide og utide, men understreker også at hun har gått ned en kilo den uken som nå har gått.

- Før kunne jeg spise hva jeg ville, nå kan jeg ikke det, sier hun.

Hun er en aktiv dame som liker å være på farta. I den nye jobben som resepsjonist sitter Filiz mye og det blir ikke tid til å være så mye på farta.

- Når jeg kommer hjem er det det vanlige med middag, oppvask, klær og rengjøring. Jeg blir sliten når dagen er over, og orker ikke å gå tur når klokken er passert ni, sier Filiz oppgitt.

Ambisjoner

DRIKKE: Smoothie er en perfekt måte å få i seg frukt på. Det fyller godt opp i magen, og det kan bli laget på en-to-tre. Foto: Andrea Gjestvang
DRIKKE: Smoothie er en perfekt måte å få i seg frukt på. Det fyller godt opp i magen, og det kan bli laget på en-to-tre. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

Ved å bestemme seg for å gå ned i vekt, følger flere utfordringer. Da er det viktig å sette seg noen ambisjoner, slik at veien til nedgangen blir lettere. Filiz har allerede satt opp noen punkter for seg selv.

- Ambisjonene er å lære meg å spise riktig og ikke til jeg er stapp mett slik at det blir ubehagelig etterpå, forklarer hun.

- Når jeg gjør det kommer dårlig samvittighet og masse tanke om hvordan helsa mi skal bli når jeg blir eldre.

Filiz forteller at dette ikke bare er snakk om å gå ned noen kilo. Hun vil veldig gjerne holde seg sunn videre i livet.

- Jeg har en stor familie som jeg er veldig glad i. Jeg vil være der for både mann, barn og barnebarn, og da må jeg bedre helsen min.

Utfordringer

Utfordringene for de fleste som vil ned i vekt er mange. Det er viktig å bli klar over utfordringene og prøve å følge programmet så godt som mulig. Det er også viktig å være ærlig med seg selv og kjenne seg selv. Filiz får hjelp av familie og venner.

- Jeg prøver å følge oppskriftene på hjemmesidene deres, men det er ikke like lett bestandig. Heldigvis så har jeg noen hjemme jeg kan snakke med, sier Filiz.

Vanskelighetene i forhold til kosthold kan komme når man er på besøk hos venner og familie. Det har Filiz erfart

- Det blir vanskelig når vi blir invitert hjem til venner og familie, eller har lyst til å spise ute. Men jeg synes jeg har vært veldig flink. Har holdt meg til den maten jeg bør spise fordi jeg er en ganske målrettet person, sier hun.

- Uansett hvordan ting og tang utvikler seg så vil jeg lære å begrense meg selv om kanskje jeg ikke når vekten jeg har satt som mål. Jeg vil ikke presse meg til å sprekke. Jeg tror jeg tjener på å ta det over tid og at det setter seg i hodet mitt en gang for alle.

Det som har vært vanskeligst å komme i gang med er å trene, mener Filiz.

- Men nå har jeg avtalt med en venninne om at vi ihvertfall skal gå turer to ganger i uken, så får vi se hvordan det utvikler seg..

Vektklubben Litt Lettere skal følge Filiz i tolv uker. Hver tirsdag kommer hun med oppdateringer. Er det noe spesielt i programmet som ikke passer til livsstilen hennes? Har hun de samme utfordringene senere som nå, eller går det lettere enn forventet? Svarene kommer etterhvert.

• Neste uke gir kostholdseksperter tips til Filiz. Vi presenterer tipsene til deg her på Dagbladet.no.

• Lyst til å sende noen tips eller oppmuntringer til Filiz? Skriv og diskuter i slankeforum i Litt Lettere.

FROKOSTBLANDING: Det er både enkelt og godt å lage sin egen frokostblanding. Med frukt, korn, bær og yoghurt, kan du mikse og trikse som du selv vil.
NED I VEKT: Dagbladet.no skal følge Filiz Kocak i tolv uker. Hun vil ned i vekt, og det skal hun klare.