Fillekrangel endte i drap

Krangel mellom en venn av tiltalte og Kristoffer Inderberg Bastiansen kan ha vært forløpet til at han ble drept utenfor utestedet Catwalk 20. januar i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram da tiltalte forklarte seg under rettssakens første dag i dag. Avdøde Kristoffer Inderberg Bastiansen skal ha gjort og sagt noe, på eller utenfor utestedet Catwalk i Oslo sentrum, som tiltalte mente var «ekkelt». Det oppsto tumulter mellom den drepte 19-åringen og tiltalte og tiltaltes venner. Den tiltalte 20-åringen innrømmer å ha trukket en 25 centimeter lang kniv og «veivet og fektet» med denne.

Tok rohypnol

Tiltalte oppsøkte utestedet Catwalk sammen med fire venner. Ingen av dem var invitert til den lukkede festen avdøde deltok i sammen med over 200 andre ungdommer.

- Jeg og en av kameratene tok med hver vår kniv hjemmefra før vi gikk ut, fortalte den lyshårede og spebygde oslogutten til retten. Han forklarte også at han tok en pille rohypnol før de fem kjørte sammen ut på byen.

Kvelden endte utenfor Catwalk der det fatale skjedde. Etter en fillekrangel mellom Kristoffer Inderberg Bastiansen og en av tiltaltes venner, skal den tiltalte og den drepte ha begynt å slåss.

- Jeg ble redd og trakk fram kniven jeg hadde på innsiden av buksa. Jeg veivet og fektet med den bak ryggen min. Da jeg snudde meg så jeg masse blod. Jeg fikk sjokk og stakk fra stedet, sa den tiltalte, som uttrykker skyldfølelse overfor det som hendte drapsnatten.

To kniver?

Hans forsvarer Tor Erling Staff mener det er uklart hvorvidt det ble brukt én eller to kniver i batalljen, og at det dermed er usikkert om det var tiltaltes kniv eller en annen kniv som forårsaket det skjebnesvangre knivstikket.

- Dette må retten være 100 prosent sikre på hvis de skal dømme min klient etter tiltaleparagrafen som er forsettelig drap, sa Staff. Han brukte for øvrig en del tid i retten på spørsmålet om den avdøde hadde holdt kvelertak på tiltalte før han trakk kniven. Dette var noe tiltalte ikke hadde forklart i politiavhør tidligere, kunngjorde aktor Kristian Nicolaisen.

Tøff dag

Moren, faren og en av den dreptes to søstre overvar store deler av rettssaken. De hadde åpenlyst vanskelig for å holde følelsene tilbake under framleggingen. Bistandsadvokat for de pårørende, Anne Kristine Bohinen, forteller at familien hadde en tøff dag i retten.

- Men de vil ha klarhet i hva som skjedde med Kristoffer.

Rask pågripelse

I tillegg til rettsmedisiner vitnet også to politikonstabler. De to befant seg tilfeldigvis rett ved der drapet skjedde. De jobbet sivilt og var i ferd med å bøtelegge en drosjesjåfør for å ha kjørt på rødt lys da de oppdaget konflikten bare 15-20 meter fra der de sto. Den ene polititjenestemannen forklarte at han sprang til og dro tiltalte bort fra Kristoffer Inderberg Bastiansen. Tiltalte la på sprang mot Tullinløkka, men ble etter kort tid innhentet av den andre politimannen.

Den drapstiltalte 20-åringen erklærte seg ikke skyldig da straffesaken etter drapet på Kristoffer Inderberg Bastiansen startet i Oslo tingrett onsdag. Bastiansen ble stukket ned med kniv og drept utenfor utestedet Catwalk i Oslo sentrum 19.januar i fjor. Til stede i rettssalen var også den dreptes familie, f.v. mor Grete Inderberg, søster Marte Bastiansen og far Truls Bastiansen, sammen med bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen