BLE FILLERISTET: En fire uker gammel jente ble filleristet av sin far og ble ikke bragt til lege før det var gått ett og et halvt døgn. Faren er i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års fengsel. Moren er dømt til fengsel i ti måneder. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet.
BLE FILLERISTET: En fire uker gammel jente ble filleristet av sin far og ble ikke bragt til lege før det var gått ett og et halvt døgn. Faren er i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års fengsel. Moren er dømt til fengsel i ti måneder. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet.Vis mer

Filleristet sin fire uker gammel datter fordi hun gråt. Far dømt til åtte års fengsel

Moren er dømt til fengsel i ti måneder. Far er dømt til å betale drøyt 10 millioner kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har dømt en 32 år gammel far til åtte år i fengsel for vold mot sin fire uker gamle datter og for ikke å ha sørget for at barnet kom til lege før det var gått ett og et halvt døgn.

Moren er dømt til fengsel i ti måneder.

Ristet henne

Lagmannsretten fant det bevist at mannen hadde ristet barnet kraftig fram og tilbake, og at han forsettlig hadde påført barnet betydelig skade. Barnet fikk omfattende og varige hjerneskader, og vil trolig være pleietrengende resten av livet.

Faren har i lagmannsretten forklart at han sov på en madrass på gulvet, og at dattera lå ved siden ham. Han har videre forklart at han traff barnet i ansiktet med albuen da han sov. I Oslo tingrett forklarte mannen at dette var med et uhell. Det ene øyet til dattera ble rødt og fikk en hevelse.

I lagmannsretten forklarte 32-åringen at han etterpå ristet barnet. Han har aldri tidligere erkjent at han ristet barnet, hverken til politi eller i tingretten.

Lagmannsretten mener det er bevist at faren ristet dattera fordi han var frustrert over at barnet gråt, samtidig som han selv var svært trøtt.

Moren til barnet ønsket å ta med dattera til legevakta, men det nektet far. Ifølge politiet var det fordi han fryktet at politiet eller barnevernet ville bli involvert.

Les historien om den fire uker gamle babyen i Magasinets nettutgave.

Drøyt 10 millioner i erstatningskrav

Barnets mor ble dømt for brudd på hjelpeplikten til fengsel i ti måneder, men slik at fullbyrdelsen ble utsatt for 6 måneder.

Far dømmes til å betale drøyt 10 millioner kroner i erstatning til dattera.

I tillegg dømmes faren til å betale oppreisning.

I Oslo tingrett ble moren dømt til å betale datteren 1 million kroner i erstatning, men lagmannsretten frifant henne på dette punktet.

- Grov vold mot spedbarn kan få fatale følger, noe denne saken er et eksempel på. Straffereaksjonen bør stå i rimelig samsvar med de følgende som handlingen han hatt. En streng reaksjon viser at samfunnet ønsker å verne om menneskeverdet, og at voldsbruken blir vurdert som svært kritikkverdig og alvorlig, heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Dagbladet har vært i kontakt med mannens forsvarer. Nadia Christina Hall forteller hun ikke har snakket med klienten og ønsker derfor ikke å uttale seg.

Kvinnes forsvarer, Arild Karl Humlen, skriver i en SMS til Dagbladet han har foreløpig ikke har snakket med kvinnen. Men skriver at hans klient fikk et bedre utfall av dommen fra lagmannsretten enn dommen fra tingretten, blant annet fordi hun ble frifunnet for begge erstatningskravene.

Saken oppdateres