Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fillon utklasser Juppé i fransk nominasjonsvalg

Republikanerne får hele 69,5 prosent. 

VINNER: François Fillon vinner nominasjonsvalget i det franske partiet Republikanerne med hele 69,5 prosent. Foto: NTB Scanpix
VINNER: François Fillon vinner nominasjonsvalget i det franske partiet Republikanerne med hele 69,5 prosent. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

François Fillon vinner nominasjonskampen i det franske partiet Republikanerne med hele 69,5 prosent, ifølge foreløpige resultater. Utfordreren Alain Juppé får 30,5 prosent.

Det borgerlige partiet holdt andre og siste runde av nominasjonsvalget søndag, og alt tyder på at det går slik meningsmålingene har spådd.

Populær

Dermed blir det den konservative og Putin-vennlige Fillon som blir Republikanernes kandidat i presidentvalget til våren.

Fillon har de siste ukene økt kraftig i popularitet. Han fremmer tradisjonelle familieverdier og har sagt at han har planer om å redusere innvandringen til Frankrike «til et minimum». Han vil også kutte en halv million stillinger i offentlig sektor for å redusere offentlige utgifter.

Fillon var statsminister fra 2007 til 2012 under president Nicolas Sarkozy, som ble slått ut i nominasjonsvalget for en uke siden.

Mange franske velgere håper at med Fillon som Republikanernes presidentkandidat, kan partiet ha større sjanse til å konkurrere med Marine Le Pen om velgerne på ytre høyre.

Ikke uventet seier

François Fillons valgseier over Alain Juppé er ikke uventet. Nå gjenstår det å se om han klarer å samle Republikanerne, sier Frankrike-ekspert Raino Malnes.

– Dette er et overbevisende resultat. Det har vært ventet at Fillon skulle vinne etter den store seieren i første omgang, så at han nå har vunnet nominasjonsvalget, er ikke uventet, sier Malnes til NTB.

Det viktigste for Fillon nå blir å samle sentrum bak seg og konsolidere det republikanske partiet, mener Malnes, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Trofaste velgere

Fillons seier vil være godt nytt for sosialistene i Frankrike ved at han fremstår som en svært tydelig og klar høyrekandidat å føre valgkamp mot, mener Malnes.

Malnes trekker fram Fillons økonomiske politikk og mener den er på klar kollisjonskurs med Nasjonal front. Fillon står for en liberal økonomisk politikk, mens Nasjonal front kjører en proteksjonistisk linje, forklarer han.

– Det gjenstår å se hvor langt han kan spise seg inn i Nasjonal front. Nasjonal front ser ut til å ha veldig trofaste velgere, men han vil nok lettere kunne ta noen av dem enn det Juppé ville ha gjort, sier Malnes.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!