Film og farge

Kan Barack Obama gjøre Hollywood litt mindre svart-hvitt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvem Tyler Perry er? Ikke det nei. Skuespilleren, manusforfatteren og regissøren er en av Hollywoods aller mektigste stjerner, med seks publikumssuksesser på fire år. Til sammen har filmene spilt inn rundt to milliarder. Men ikke en eneste av disse kronene har kommet fra Norge. Inntil 2005 var det også svært få i Hollywood som visste hvem Perry var. Litt rart i grunnen. Den allsidige fyren hadde i mange år satt opp egne, enormt innbringende skuespill rundt omkring i USA, med seg selv i hovedrollen.

Denne pussige ignoransen skyldes selvsagt at Perry er svart. Han tilhører en svart subkultur innen film, litteratur og teater som sjelden eller aldri dukker opp i mainstreamen. Teaterstykkene til Perry – og senere filmene – blir nærmest utelukkende sett av afroamerikanere – som tydeligvis elsker det de ser. Anmelderne derimot, har ofte ikke vært nådige. Om debutfilmen «Diary of a Mad Black Woman» skrev Salon.com at «den er så dårlig at man bare ønsker at den vil forsvinne».

Over 40 år etter at Sidney Poitier hastig og forsiktig kysset sin hvite forlovede i den oscarnominerte «Guess Who’s Coming to Dinner», er Hollywood fremdeles i praksis segregert. Jo, da, det finnes stjerner som Will Smith og Denzel Washington, samt regissør Spike Lee, som er like populære blant alle nyanser av brunt, svart og hvitt. Men det er nærmest aldri seksuelt samkvem mellom rasene, og i hovedsak lages det helt egne filmer for svarte, med svarte filmskapere og svarte skuespillere. I februar kommer nevnte Perrys nyeste film «Madea Goes to Jail», og i neste uke har «Not Easily Broken» premiere i USA. Den er en filmatisering av predikanten T. D. Jakes’ populære bestselger. Ikke lest den, sier du? Du finner den i hylla for svart litteratur, som utgjør en egen separat del hos de fleste bokhandlere i Amerika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer