Film på plate

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har vi sett spillefilm hjemme på video. Nå overtar DVD-plater med digitalt bilde og lyd.

DVD (Digital Versatile Disc) er en suksess i USA. I Norge er det solgt rundt 20000 DVD-spillere. Neste år ventes en dobling.

DVD er altså ikke så nytt på markedet at kjøp bør frarådes. Kast likevel ikke den gamle videospilleren når jule-DVD-en er pakket ut. DVD kan foreløpig bare brukes til å spille kjøpe- eller leiefilm, ikke til å ta opp fra TV.

Prisen varierer fra 3000 til rundt 10000 kroner. Forskjellene bestemmes mer av produksjonsland og merkeprestisje enn av lyd- og bildekvalitet. Kjøper du en spiller i Norge, vil den ikke uten videre kunne vise filmer ment for det amerikanske markedet (sone 1). Forhandlere kan derfor tilby å bygge om spilleren din, slik at den kan spille filmer for flere soner i tillegg til Europa (sone 2).

Du kan koble DVD-spilleren til alle TV-typer. Best bilde får du med en såkalt S-videoinngang på TV-en. Det går fint an å spille DVD-filmer på en vanlig stereo-TV, men moro blir det først med flere kanaler. Det beste er en surroundforsterker og fem høyttalere, pluss en egen basshøyttaler. Blir det for dyrt, får du bra lyd med et vanlig stereoanlegg også.

Noen DVD-spillere har innebygd dekoder for digital flerkanalslyd. Andre må kobles til en separat dekoder eller en forsterker med en slik dekoder innebygd. Det vanligste lydformatet er Dolby Digital, også kalt AC-3.