BOR UTE: Stacie McDonough (51) er en av mange tusen som bor i telt i filmbyen. Hun er en veteran fra militæret mistet nylig hjemmet sitt. 51-åringen har satt opp sin provisoriske leir i nærheten av LAX internasjonale flyplass. Alle foto: Lucy Nicholson/Reuters.
BOR UTE: Stacie McDonough (51) er en av mange tusen som bor i telt i filmbyen. Hun er en veteran fra militæret mistet nylig hjemmet sitt. 51-åringen har satt opp sin provisoriske leir i nærheten av LAX internasjonale flyplass. Alle foto: Lucy Nicholson/Reuters.Vis mer

Filmbyen har fått et nytt kallenavn: De hjemløses hovedstad

Nå venter 44 000 husløse på ekstremværet El Niño har med seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skyggen av Los Angeles' glamour, kjendiser, filmpremierer og glitter lever tusenvis av mennesker uten tak over hodet.
De slår opp sine provisoriske boliger under bruer og trafikkmaskiner, en tilværelse som til nød kan overleves på grunn av det milde klimaet. Nå venter enorme nedbørsmengder når værfenomenet El Niño åpner sine sluser over byen. Det fryktes at liv vil gå tapt.

Krise - Det er krise i Los Angeles og jeg tror ikke folk innser omfanget, sier John Kump til nyhetsbyrået Reuters. Kump jobber i felt for organisasjonen PATH, som hjelper hjemløse. Og dem er det mange av i filmbyen.

Det anslås at 44 000 personer er hjemløse i Los Angeles og mange av dem holder til i sentrum i Skid Row, et område der telt, slitne campingvogner og presenninger er plassert på rad og rekke i skyggen av skyskraperne.

Noen bor i biler og husvogner parkert på gata, men 70 prosent av de hjemløse sover på fortau og under åpen himmel.

Ekstremvær En El Niño-hendelse oppstår når overflatetemperaturen i det østlige Stillehavet stiger til over gjennomsnittet. Værfenomenet kan vare fra ett til to år.

Konsekvensene er tørrere værforhold i Indonesia og på Filippinene, varmere vintere i USA og store nedbørsmengder på USAs sørlige vestkyst. Det er forventet at værfenomenet vil vare gjennom vinteren.

Ifølge William Patzert, en klimatolog i NASA, ble det registrert dobbelt så mye nedbør som vanlig i englenes by, da de to forrige El Niño-hendelsene fant sted i 1982-83 og 1997-98.

Tiltak Det er satt i i gang tiltak for å bedre situasjonen. Myndighetene bruker 100 millioner dollar for å bedre bosituasjonen for de hjemløse, men det er ikke nok.

Jusprofessor Gary Blasi skriver i LA Times at folk kommer til å dø hvis det ikke erklæres unntakstilstand slik at det økonomiske taket kan heves.

- Ordføreren kan åpne ubrukte bygninger og tilby midlertidig ly for de hjemløse. Samtidig kan byen tilby paller og andre måter å få telt og tepper opp fra bakken når regnvannet flommer, skriver Blasi i sin kommentar.

Desperate - Vi trenger hjelp, sier Denise Scott, til BBC news. Hun sammenligner Skid Row-området med et land i den tredje verden.

- Det ser ikke ut som Amerika. Vi kan bombe andre land og bygge dem opp igjen, men vi klarer ikke å ta vare på våre hjemløse, sier Scott.

BILBOER: Victor Augustine (53) bor i bilen sin, noe han har gjort i snart to år. Han har nylig skaffet seg en deltidsjobb som sikkerhetsvakt, men boligprisene i Los Angeles er høyere enn noensinne.
BILBOER: Victor Augustine (53) bor i bilen sin, noe han har gjort i snart to år. Han har nylig skaffet seg en deltidsjobb som sikkerhetsvakt, men boligprisene i Los Angeles er høyere enn noensinne. Vis mer

Det er mange av de husløse som sliter med psykiske problemer og narkotikamisbruk, men ikke alle, mener Denise Scott.

- Flere av oss har bare ikke råd til å betale husleie, sier hun.

Meteorologer har varslet den kraftigste El Niño-hendelsen i historien. For de hjemløse i Los Angeles kan det bety en katastrofe.

SLITENT: Rundt Los Angeles internasjonale flyplass bor innbyggerne i slitne campingvogner, bobiler og personbiler, uten tilgang på strøm og vann.
SLITENT: Rundt Los Angeles internasjonale flyplass bor innbyggerne i slitne campingvogner, bobiler og personbiler, uten tilgang på strøm og vann. Vis mer