VANSKELIGE FORHOLD: Det var i ettermiddag umulig å sette igang strandsøk etter de savnede. Ambulanser og brannvesent sto i beredskap ved Stapnes.
Foto: Dalane Tidende / Gunnar Kvassheim / Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: Det var i ettermiddag umulig å sette igang strandsøk etter de savnede. Ambulanser og brannvesent sto i beredskap ved Stapnes. Foto: Dalane Tidende / Gunnar Kvassheim / ScanpixVis mer

Filmcrew forsvant i 20 meter høye bølger

25-åring og 27-åring jobbet med den nye filmen «Skumringslandet». - De skulle sikre naturbilder. Dette er bare kjempetragisk, sier skuespiller Jørgen Langhelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om ulykken? Send epost til 2400@db.no eller sms til 2400.

(Dagbladet): To menn fryktes omkommet etter at de ble tatt av en brottsjø ved Stapnes utenfor Egersund i ettermiddag. Klokka 18.30 hadde uværet gjort det umulig å gjennomføre videre søk.

- Redningsaksjonen er avsluttet og saken er nå overført til politiet Det er basert på vurderinger som er gjort i forhold til overlevingsevne. Det er forferdelig dårlig vær i området, og med de forholdene som er der ute nå er søket omgjort til et søk etter antatt omkomne, opplyser redningsleder Cecilie Øversveen ved Hoveredningsentralen for Sør-norge.

Politimannskaper og frivillige forbereder seg på å starte strandsøk i morgen tidlig, men de pårørende er varslet om situasjonen.

- De to savnede er to menn på 25 og 27 år. Begge var en del av et filmteam som holder på med filminnspilling i Sokndal, skriver operasjonsleder Henning Andersen ved Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Full storm Et Sea King redningshelikopter var lenge i aksjon i kveld, men heller ikke det kan nå utrette noe, opplyser pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen i Sør Norge

Han opplyser at et stort område er godt gjennomsøkt både av legehelikopter og redningshelikopter uten at det er gjort noen observasjoner. Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» som tidligere i kveld deltok i letingen, har gått til land på grunn av tekniske problemer.

- Det er helt spesielt dårlig vær - full storm og 20 meters bølger. Det er ikke forsvarlig å lete langs land, og dykkere er langt fra aktuelt, sa Bang-Andersen til Dagbladet i 18-tida.

Spillefilm-crew De to savnede og mannen som overlevde jobbet med innspillingen av den nye spillefilmen «Skumringslandet», der kjente skuespillere som Sverre Anker Ousdal, Kim Bodnia, Jørgen Langhelle og Espen Hana står på rollelista. I dag skulle et team uten skuespillere gjøre opptak av de ekstreme værforholdene da ulykken skjedde.

- De var ute for å sikre fantastiske naturbilder til filmen. Dette er bare kjempetragisk, sier skuespiller Jørn Langhelle til Dagbladet.

Han var ferdig med innspilling for «Skumringslandet» og er hjemme.

- Et filmcrew blir jo som en familie. Nå får hele crewet krisehjelp i Soknadal, jeg vet ikke hvordan de har det, sier Langhelle.

Sokndal kommune, der mye av  innspillingen pågår,  bekrefter at et kriseteam nå tar hånd om andre involverte. Det er også opprettet et møtested i kommunen der pårørende og kjente kan komme sammen.

- To personer er savnet, det er en forferdelig trist situasjon, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen til Dagbladet.

«Skumringslandet» er et norsk fantasyfilm-prosjekt der troll herjer landet samtidig som Svartedauden kommer til Norge i år 1349. Innspillingen startet på seinsommeren i år og spillefilmen skulle etter planen ha premiere neste høst.

- Hvitt hav Politiet fikk melding om ulykken ved Filheiodden på Stapnes i 14.30-tida i ettermiddag havnet i vannet. De tre mennene ble trolig tatt av en brottsjø. Én person klarte å komme seg i land og fikk varslet om ulykken.

En stor leteaksjon med to helikoptre og redningsskøyte ble satt i gang, med ambulanser og brannvesenet i beredskap på land. Leteforholdene var ekstremt vanskelige.

- Redningsskøyta forsvinner mellom bølgene for hver gang. Det blåser kraftig, og det er hvitt hav helt inn til land, sa Fredrik Stapnes (33), som bor like i nærheten, til Dagbladet tidligere i ettermiddag.

Dagbladet.no kommer med mer.

- KJEMPETRAGISK: Skuespiller Jørgen Langhelle forteller at de savnede var et filmcrew som skulle sikre opptak av uværet. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- KJEMPETRAGISK: Skuespiller Jørgen Langhelle forteller at de savnede var et filmcrew som skulle sikre opptak av uværet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer