Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Filmen viser uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk

Listhaug reagerer sterkt etter NRK-dokumentar.

REAGERER: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er kritisk til bruddene på reglene for dyrevelferd som ble vist i en NRK-dokumentar tirsdag kveld.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
REAGERER: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er kritisk til bruddene på reglene for dyrevelferd som ble vist i en NRK-dokumentar tirsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) reagerer sterkt på de alvorlige bruddene på reglene for dyrevelferd som ble vist i en NRK-dokumentar tirsdag kveld.

- I filmen vises det flere alvorlige brudd på dyrevelferdsregelverket. Dette er uakseptabelt. Filmen viser også uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk, sier Listhaug til NTB.

Statsråden sier det er bra at kritikkverdige forhold avdekkes, og at det i filmen fremkommer forhold som hun vil ta opp med Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet.

- Jeg vil ta initiativ til møter med begge med det første. Mandag 15. desember kommer innstillingen fra det offentlige utvalget som i over ett år har gjennomgått de fleste forhold knyttet til pelsdyrhold, både nasjonalt og internasjonalt. Innstillingen og høringsinnspillene til denne, vil danne et godt grunnlag for en faktabasert diskusjon om pelsdyrnæringen og dens fremtid, sier Listhaug.

Filmet i smug Det er dyrevernsaktivist Frank Nervik som i smug filmet pelsdyrfarmer gjennom to år, under dekke av å ville lære seg yrket. Resultatet «Pels» ble sendt på NRK Brennpunkt tirsdag kveld.

Gjennom to år besøkte Nervik 17 pelsgårder og filmet til sammen 144 timer. Filmen skildrer det som oppfattes som brudd på pelsdyrforskriften, og Mattilsynet reagerer på flere forhold i filmen, melder NRK.

Filmen skal blant annet dokumentere feil håndtering av dyrene, noe som er brudd på pelsdyrforskriften. Mattilsynet reagerer på at avliving av dyr skjer for fort, og at en rekke utsagn i filmen skildrer ulovlige forhold, blant annet knyttet til fôring og færre tilsyn enn forskriften krever.

- Lovbrudd og løgner Opptakene fra pelsdyrnæringen er nok et vitnesbyrd om uholdbare forhold i pelsdyrnæringen, fastslår Odd Harald Eidsmo, rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

- Regjeringen bør nå erkjenne at å få ville rovdyr til å trives i nettingbur, er en umulig oppgave. Fremfor å gi nye sjanser til et uakseptabelt dyrehold trenger vi en god plan for avvikling og omstilling til annet landbruk. Det arbeidet bør regjeringen ta fatt på nå, sier Eidsmo.

Eidsmo sier dokumentaren viser at pelsdyrnæringen bevisst bryter regelverket, har fabrikkert dokumentasjon på forbedringer og har gjort livet enda verre for dyrene på norske pelsfarmer.

- Pelsdyrnæringens fokus er på lønnsomhet og ikke på dyrevelferd. Dette har gitt en abnormt overvektig blårev, så tung at beina blir deformerte. Det har blitt flere dyr per bur, noe som hos minken har gitt mer aggresjon og skader, sier Nervik selv.

Han forteller at han opplevde en næring uten respekt for offentlige krav, og at han ble lært opp til at det var nok å følge reglene «på papiret».

Næringen kritisk Allerede før dokumentaren ble vist på TV, kritiserte pelsdyrnæringen filmen.

- Dette er en film som er lagd av dyreaktivister som vil ha næringen avviklet. Tallene til Mattilsynet viser noe helt annet. Sammenlignet med annet husdyrhold ligger vi under på sykdom og skadefrekvens, til tross for at vi blir kontrollert oftere, sier informasjonssjef Guri Wormdahl i Norsk pelsdyralslag -

Hun innrømmer likevel at dokumentarfilmen «Pels» viser uakseptabel behandling av pelsdyr. Det er omtrent 300 pelsdyrgårder i Norge. Opptak som er gjort av en dyreaktivist på sju av dem, er ikke representativt for en hel næring, framgår det av uttalelser Norges Pelsdyralslag la ut på internett tirsdag morgen.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook