Filmer elevene

Oppegård kommune går nye veier for å forebygge hærverk: De installerer overvåkingskameraer i skolene sine. Datatilsynet reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ingen betenkeligheter med å overvåke skolene. Jeg er derimot bekymret over utviklingen av hærverk, sier overingeniør Ole Hellem i Oppegård kommune. Avgjørelsen om videoovervåking ble tatt etter en sommer preget av flere hærverksraid på skolene i Oppegård. Tanken er å ta «synderne» ved å filme dem i gjerningsøyeblikket, eller i beste fall å skremme dem fra å ramponere.

Rektor positiv

- Jeg kan ikke se at overvåkingen har noen negative konsekvenser i forhold til barna som går på skolen vår, sier rektor Karin Solerød Sørensen. - Man må være kreativ for å møte dette samfunnsproblemet - hærverk. Det er trist å komme tilbake til skoler som ikke ser pene ut. Hun mener at ettersom politiet ikke greier å hanskes med disse problemene, må kommunen kunne ty til andre midler. Skolen har foreløpig ikke fått negative reaksjoner fra foreldrene til de 540 barna.

Datatilsynet reagerer

- Det er ille når man skal overvåke barn, sier jurist Narve André Dahler i Datatilsynet. Ifølge ham kreves det et særskilt behov dersom det skal overvåkes i arbeidstida. #