Filmer klodens raskeste fugler i slowmotion for å lære hemmelig flyteknikk

Målet er å utvikle framtidens droner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den beste måten å hindre at en liten drone spionerer på deg på kontoret, er å sette på air condition. Den svale brisen av vind er nok til å slå det radiostyrte flyet på størrelse med en knyttneve ut av kurs. En like stor due derimot, kan fly uforstyrret ned travle gater, navigere i stor vind og lande trygt på den smaleste plassen, sier professor David Lentink, ved linjen for mekanisk ingeniørfag på Stanford University.

Dette fascineres han av.

Studenter ved Stanford University i USA har derfor startet med et litt uvanlig filmprosjekt: De filmer klodens raskeste fugler med følsomme høyhastighets-videokameraer.

Drømmer om dronefugler - Hensikten er å studere flymekanismene til de raskeste fuglene i verden, med et framtidig mål om å utvikle droner som bruker de samme teknikkene, sier professor David Lentink, ved linjen for mekanisk ingeniørfag på Stanford University.

Stanford news skriver at Lentink og hans studenter har filmet de raskeste fuglene på kloden med et Phantom-kamera, som kan skyte opp til 3,300 frames pr. sekund i full oppløsning og småhårete 650,000 i lav oppløsning.

Lentink kan studere de biomekaniske detaljene av en fugl som flyr i ekstremt god kvalitet.

Unik forsking «Annas kolibri» er en fugleart som ofte er å se på campus på Stanford University. Fuglen flakser med vingene omtrent 50 ganger pr. sekund - bare en grønn tåke for det menneskelige øyet.

- Hver gang studentene filmer fugler som flyr med Phantom-kamera, gjør de potensielt et banebrytende forskningsarbeid, sier Lentink.

Det er mange fuglearter som aldri før har blitt filmet og avslørt for sine hemmelige flyteknikker, legger han til.