Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oscar Perez drept i Venezuela:

Filmer sine siste dramatiske øyeblikk:
- De vil drepe oss

Oscar Perez, som var en del av opprøret mot Venezuelas president Nicolás Maduro, ble drept tidligere denne uka.

OPPRØRER: Oscar Perez var en motsander av regjeringen i Venezuela, og ble stemplet som terrorist i landet. Video: CNN/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De skyter på oss med granatkastere. Det er sivile her inne. Vi sa at vi vil overgi oss, men de vil ikke la oss gjøre det. De vil drepe oss.

Slik lyder rapporten Oscar Perez la ut på sin Instagram-konto tidligere denne uka. Videoene er sett flere millioner ganger.

Etter et spektakulært helikoptertyveri og angrep på flere statlige bygninger i fjor sommer, ble Perez et ansikt og et symbol på opprøret mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Mandag ble han drept etter å ha blitt omringet av spesialstyrker. Det skriver BBC.

Frihet 350

Perez, som var helikopterpilot og tidligere politimann, hadde vært på rømmen fra myndighetene helt siden han 27. juni stjal et helikopter.

Han fløy over hovedstaden Caracas og slapp blant annet granater på bygningen som huser landets høyesterett. Han avfyrte også skudd mot Innenriksdepartementet, men ingen ble skadd i angrepet.

Fra helikopteret vaiet et flagg med skriften «Frihet 350». Dette viser til paragraf 350 i Venezuelas grunnlov, og gir folket rett til å gjøre opprør mot et regime som ikke etterlever demokratiets spilleregler og menneskerettighetene.

Helikopteret ble senere funnet på en strand, men Perez selv var sporløst forsvunnet.

Han dukket så opp og ble avbildet under en demonstrasjon mot presidenten en snau måned senere, og i desember gjennomførte han en aksjon mot en av militærpolitiets installasjoner. Han publiserte også en rekke videoer der han oppfordret til opprør mot Maduros styre.

Aksjonerte

President Maduro og regimet har kalt Perez og hans følgere «terrorister», og satte landets militær i full beredskap etter sommerens angrep.

Det var disse spesialstyrkene som mandag lokaliserte og omringet et hus i El Junquito-distriktet i Caracas der Perez oppholdt seg.

Etter flere timer var aksjonen som involverte 150 politimenn over, og landets justisminister har bekreftet at Perez var blant de sju «terroristene» som ble drept.

To medlemmer av spesialstyrkene mistet også livet.

- GUDS KRIGERE: Det blir antatt at den tidligere politimannen Oscar Pérez står i spissen for angrepet mot Venezuelas høyesterett tirsdag, da et angivelig stjålet politihelikopter kastet granater og avfyrte skudd mot bygget. Her er talen hans til folket og til presidenten Nicolás Maduro, som ble publisert like før angrepet. Video: AP DV / NTB Scanpi... Vis mer

Uroligheter

Opprøret mot president Maduro startet for alvor i april etter at han besluttet å utestenge opposisjonsleder Henrique Capriles fra å stille til valg de neste 15 årene.

Dette er den samme Capriles som tapte kampen om presidentembetet med knapp margin i 2013.

I midten av mai hadde mer enn 40 personer blitt drept i opptøyer mot regimet, og dødstallet passerte 100 før sommeren var over.

Samtidig har Maduro festet et stadig hardere grep om styret i landet, som er i en dyp økonomisk krise. Nærmere 70 aviser, tv-kanaler og radiostasjoner ble stengt i fjor, og han har truet opposisjonen med at de ikke får stille i neste års presidentvalg etter å ha boikottet lokalvalget i desember.

Han har også holdt et omstridt valg på en grunnlovgivende forsamling som har makt til å sette til side vedtak gjort at nasjonalforsamlingen der opposisjonen har flertall.

Massiv kritikk

Den politiske utviklingen i det søramerikanske landet har høstet massiv kritikk fra flere hold.

EU innførte i november målrettede sanksjoner, og USAs FN-ambassadør Nikki Haley har omtalt Venezuela som en «stadig mer voldelig narko-stat» som utgjør en sikkerhetstrussel for verden.

Sanksjoner og kritikk som av Venezuela blir omtalt som ulovlige og absurde.

- De europeiske institusjonene viser sin elendige og skammelige underkastelse overfor diktatene til USAs regjering, heter det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!