Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmet 19 selvmord fra Golden Gate

Men Eric Steel løy for kunne sette opp kameraene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eric Steel har brukt et år av livet sitt på å overvåke Golde Gate-broen i San Francisco. Han vil skape en debatt om menneskesinnet og selvmord. Men de lokale havnemyndighetene raser mot Steel, og kaster terroristkortet på bordet i debatten.

Grunnen er enkel: Steel søkte om å få filme broen gjennom 2004 for et prosjekt han kalte «Sterk og spektakulær interaksjon mellom monument og natur», og hevdet Golden Gate-sekvensen skulle være en del av en serie som tok for seg mange av USAs mest kjente landemerker, skriver San Francisco Chronicle. I virkeligheten var han bare interessert i å dokumentere mennesker som tok sitt liv ved å hoppe fra broen.

Innrømmet hvit løgn

Alt var fryd og gammen helt til Steel sendte en e-post til havnemyndighetene. Han ville gjerne intervjue de ansatte på broen om alle selvmordene. I e-posten forteller Steel at hensikten med filmingen var å vise «de mest ugjennomtrengelige hjørnene av menneskesinnet, og å utfordre oss til å tenke helt annerledes om rundt selvmord».

Han endte opp med å filme 19 selvmord, og ifølge seg selv, utallige selvmordsforsøk.

- Om vi er sinte? Selvfølgelig er vi det, sier en talsmann for Golden Gate-broen til avisa.

- En fyr som er så falsk... Det må være en måte vi kan ta fram ham alt det materialet, sier Hal Brown. Brown sitter i styret for broen, og er mildt sagt opprørt.

- Det er bare en forferdelig ting å ta bilder av, fortsetter han.

LANDEMERKE: Golden Gate i San Francisco er verdenskjent, og derfor var det naturlig å ha den med i en filmserie om store arkitektoniske monumenter. Det viste seg at filmskaperens søknad ikke var helt korrekt. Foto: Scanpix
LANDEMERKE: Golden Gate i San Francisco er verdenskjent, og derfor var det naturlig å ha den med i en filmserie om store arkitektoniske monumenter. Det viste seg at filmskaperens søknad ikke var helt korrekt. Foto: Scanpix Vis mer

Frykter signaleffekten

- Det er en film om den menneskelige sjelen i krise. Det er en film om mennesker, insisterer filmskaper Steel. Uten at han får flere fans blant de ansatte av den grunn.

For selv om Steel har levert en offisiell søknad om å få intervjue de ansatte, ligger det i kortene at søknaden blir avslått. Fordi ingen med tilknytning til Golden Gate har noe ønske om at filmen skal vises.

- Dette kan dessverre få folk som har planer om å gjøre slutt på livet til å oppsøke broen. Det kan virke som om dess mer man snakker om dette, dess større er sjansen for at folk kopierer andre. Det vil være ekstremt uheldig om det effekten denne filmen har, sier et annet medlem av bro-bestyrelsen, Cynthia Murray.

Styremedlem Brown tar argumentasjonen enda noen skritt lenger.

- Hva mer filmet han? Undersiden av broen? Sikkerhetsprosedyrene?, spør han seg selv. Og unnlater å svare.

YNDET SELVMORDSSTED: I løpet av ett år filmet Eric Steel 19 selvmord fra broen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media