FILMET: En nylig publisert video viser hvordan noen av båtpassasjerene hopper i vannet samtidig som det kastes svømmevester ut til dem fra redningsfartøyet Zeran. Andre klamrer seg til kanten på den overfylte gummibåten. Det blir kastet ut tau og stiger til flyktningene, og flere begynner å klatre opp i redningsskipet via disse. Foto: AP / Scanpix
FILMET: En nylig publisert video viser hvordan noen av båtpassasjerene hopper i vannet samtidig som det kastes svømmevester ut til dem fra redningsfartøyet Zeran. Andre klamrer seg til kanten på den overfylte gummibåten. Det blir kastet ut tau og stiger til flyktningene, og flere begynner å klatre opp i redningsskipet via disse. Foto: AP / ScanpixVis mer

Filmet båtflyktningenes desperate kamp for å redde livet

Frykter at 40 personer druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk Redd Barna ut og sa at rundt 40 flyktninger skal ha druknet da de falt i vannet fra en båt som skulle ta dem fra Nord-Afrika til Europa.

Overlevende har fortalt til Redd Barna at «dusinvis» av deres medpassasjerer havnet i vannet fra en gummibåt og druknet mens et skip var underveis for å plukke dem opp.

Tragedien skal ha skjedd sør for den italienske øya Sicilia nå på søndag.

Klamrer seg til båten En nylig publisert video viser det som skal være disse båtflyktningenes desperate kamp for å overleve. 

Videoen viser hvordan noen av båtpassasjerene hopper i vannet samtidig som det kastes svømmevester ut til dem fra redningsfartøyet Zeran. Andre klamrer seg til kanten på den overfylte gummibåten. Det blir kastet ut tau og stiger til flyktningene, og flere begynner å klatre opp i redningsskipet via disse.

Videoen skal ifølge itv.com ha blitt filmet av en person om bord på Zeran.

- Barn død ukentlig Leder av Redd Barnas Norgesprogram, Janne Raanes sier til Dagbladet at disse bildene taler for seg selv.

- Nå går det ikke lenger å bare sitte og diskutere hva Norge skal gjøre. Nå dør det barn i Middelhavet ukentlig. Det haster voldsomt at Norge tar større ansvar, sier Raanes.

- Vi ber Norge fort sende et skip som inngår i redningsaksjonen, og ikke bare drive grensekontroll. Vi ber også om økt økonomisk støtte til Italia, for våre kolleger der sier at kapasiteten er sprengt. Samtidig må politikerne her hjemme vurdere om vi kan ta inn flere flykninger i Europa nå, fortsetter hun.

Hun sier hun særlig er bekymret for barna som er på flukt.

- Det er et rått spill med menneskehandel, og mange av disse barna blir brikker i en inntjening som foregår, sier Raanes. 

Nyfødt jente Ifølge Nyhetsbyrået AFP var det totalt rundt 100 personer om bord i gummibåten.

REDDES OM BORD: Bildet som er hentet fra en video filmet fra redningsbåten Zeran viser hvordan en av båtflyktningene klarer å komme seg om bord i skipet. Foto: AP /Scanpix
REDDES OM BORD: Bildet som er hentet fra en video filmet fra redningsbåten Zeran viser hvordan en av båtflyktningene klarer å komme seg om bord i skipet. Foto: AP /Scanpix Vis mer

- Noen sier at veldig mange døde, mens andre sier rundt 40, sier Redd Barnas talskvinne Giovanna Di Benedetto i Catania på Sicilia.

De overlevende ble i dag brakt til Catania i et lasteskip. Båten hadde også med seg fem døde migranter. I går ankom over 3000 migranter italienske havner, deriblant ei nyfødt jente som ble født om bord på et italiensk patruljeskip.

Hittil i år har minst 1 750 mennesker mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet.

MANGE DØDE: Ifølge Redd Barnas opplysninger druknet rundt 40 av personene som var om bord i båten som skulle ta dem fra Nord-Afrika til Europa. Foto: AP/Scanpix
MANGE DØDE: Ifølge Redd Barnas opplysninger druknet rundt 40 av personene som var om bord i båten som skulle ta dem fra Nord-Afrika til Europa. Foto: AP/Scanpix Vis mer