Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmet da tsunamien kom

Rundt 120 mennesker omkom i vannmassene. Se videoen fra ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Folk løp for livet da flodbølgene i grålysningen slo inn mot flere øyer i Sør-Stillehavet. Rundt 120 mennesker tapte kappløpet og omkom i vannmassene.


Det gikk bare snaue 25 minutter fra havbunnen under Stillehavet ble rystet av et jordskjelv målt til 8,0 på Richters skala, til bølgene slo inn over Samoa, Amerikansk Samoa og Tonga. Flere hundre mennesker ble skadd, og de materielle ødeleggelsene er store.

Vitner beskriver at bølgene var så høye som ni meter.

Flere nordmenn befinner seg i det tsunamirammede området, men norske myndigheter hadde onsdag ettermiddag ikke måttet bistå norske statsborgere.


Kontakt

- Vi har vært i kontakt med en turist og en familie på Samoa som var i ett av de berørte områdene. De hadde det bra og hadde ikke behov for spesiell assistanse, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i UD.

Aftenposten var i kontakt med det norske ekteparet Michelina og Sergio Garces, som var på bryllupsreise på Samoa. De ble vekket av jordskjelvet forut for tsunamien, og evakuert opp i høyden.

NRK har også snakket med faren til Kine Skogli (21) fra Alvdal i Hedmark. Hun var på busstur i innlandet på Samoa da bølgen kom, og kom derfra fra det hele uskadd. Men huset hun til vanlig bor i ble totalskadd.

Vest-Samoa er hardest rammet av tsunamien i Stillehavet. Men også på Amerikansk Samoa, Tonga og på øygruppen Fiji er ødeleggelsene store, sier den norske FN-koordinatoren Knut Østby til NTB på telefon fra Suva på Fijiøyene.


Hjelpearbeid

Østby, som er koordinator for FNs utviklingsprogram UNDP, forsøkte onsdag å skaffe seg oversikt over situasjonen. Arbeidet med å hjelpe ofrene for katastrofen er i gang, men det er for tidlig å tallfeste hvor mange som er rammet, opplyste han til NTB.

- Veier, telekommunikasjoner og annen infrastruktur er hardt rammet, og dette hemmer letingen etter savnede, opplyser FN-koordinatoren.

- Mange mennesker har mistet sine hjem og trenger midlertidig husly. På lengre sikt må man dels sørge for gjenoppbyggingen av hus og infrastruktur, og dels for at folk får tilbake levebrødet, sier han.


Sjokk

Flodbølgen onsdag sendte vannet opp til andre etasje på bygningene i byer, landsbyer og turiststeder på Amerikansk Samoa. På en hermetikkfabrikk ble arbeiderne advart bare tre minutter før bølgen kom, forteller David Vaeafe ved turistkontoret på øya.

- Landsbyfolk sier både fabrikken og resten av byen ble rasert. Mange er i sjokk, sier han. Øyenvitner fortalte om bølger på opptil ni meters høyde.

Tusenvis av mennesker kan ha mistet sine hjem.

- Dette er en av de verste katastrofene som noen gang har rammet oss, sier Amerikansk Samoas guvernør Togiola Tulafono til fjernsynskanalen CNN.

Ifølge en tjenestemann på øya kan det ta en uke før man har full oversikt over tallet på dødsofre.


Isolert

Statsminister Tuilaepa Sailele i den selvstendige staten Samoa, rundt 80 kilometer vest for Amerikansk Samoa, sier til australske ABC at alt skjedde så fort at folk ikke rakk å flykte. Mange avsidesliggende landsbyer er isolert etter flodbølgen.

Mindre flodbølger ble registrert så langt borte som i Japan, flere tusen kilometer fra stedet der jordskjelvet utløste tsunamien.

USAs president Barack Obama har erklært Amerikansk Samoa som katastrofeområde. Australia og New Zealand forberedte seg onsdag på å sende nødhjelp til den tsunamirammede regionen, som har mer enn 240.000 innbyggere.

To sørkoreanere, en seks år gammel australsk pike og en 50 år gammel australsk kvinne skal være blant de omkomne. Tre australiere er blant de savnede, opplyste statsminister Kevin Rudd onsdag. I tillegg er en britisk toåring savnet på Samoa.

(NTB/Dagbladet.no)

TSUNAMI: Slik rammet tsunamien etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/NOAA/NWS/West Coast and Alaska Tsunami Warning Center/Handout/Scanpix
TSUNAMI: Slik rammet tsunamien etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/NOAA/NWS/West Coast and Alaska Tsunami Warning Center/Handout/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling