Filmet dødslek i Oslo

Motorsyklisten brøt alle trafikkregler, passerte tolv røde lys, kjørte opp slottstrappa og filmet den livsfarlige villmannskjøringen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte ved trafikkseksjonen ved Oslo politidistrikt rister på hodet da Dagbladet viser dem den åtte minutter og 27 sekunder lange videoen.

- Dette er ikke en motorsyklist. Dette er en video av en som kjører motorsykkel, men som like gjerne kunne hoppet i Trollveggen, sier politiavdelingssjef Jan Kristiansen i Trafikkorpset til Dagbladet.

- Det gjøres så mye forebyggende arbeid i MC-bransjen, at dette er en svært kjedelig sak for alle seriøse motorsyklister.

Den livsfarlige leken skjedde rett før klokka åtte om morgenen. Det er få folk ute i gatene, og altfor lite trafikk til at kjøringen kan ha skjedd på en ukedag. Andre spor, som veikjegler og løv på bakken, viser at det bare er noen uker siden kjøringen skjedde.

Setter liv i fare

Videoen viser at motorsykkelen kjører i full fart ned trappa ved Deichmanske bibliotek mot Akersgata, ferden fortsetter over Løvebakken og opp trappene foran Slottet. Deretter bærer det ned trappa fra Utenriksdepartementet, i retning Rådhuset.

På veien snitter sykkelen flere biler, fotgjengere og syklister.

- Han setter svært mange andre liv i fare. Dette er mildt sagt graverende, og kvalifiserer for ubetinget straff, sier politiinspektør Vibeke Schøyen.

Hun har ført godt over hundre trafikksaker for retten.

- Men jeg har aldri vært borti noe som likner på dette.

Trenger vitner

Noe av problemet med slik villmannskjøring, er at vitnene bare ser bruddstykker av hele lovbruddet. Mange unnlater å ringe politiet når det kommer et kjøretøy i full fart mot kjøreretningen, fordi de tror saken er for liten.

- Vi er helt avhengige av tips fra publikum hvis de ser slike lovbrudd. De må ringe inn tips når slikt skjer. Prøv å noter ned registreringsnummer, men alle observasjoner er viktige. Hva slags kjøretøy det er snakk om, hvilken farge det har og andre detaljer, sier politiavdelingssjef Jan Kristiansen i Trafikkorpset.

Han advarer også andre mot å prøve å kopiere villmannskjøringen.

- Det er stor risiko for å bli oppdaget hvis dette brer om seg. Vi har mye politi som kjører rundt i byen på dette tidspunktet.

SLOTTSTRAPPA: Motorsyklisten kjører i full fart opp slottstrappa, før han svinger av til venstre og kjører mot Utenriksdepartementet.
HODERYSTENDE: Politiavdelingssjef Jan Kristiansen og politiinspektør Vibeke Schøyen ser på videoen Dagbladet har fått tilgang til. - Han setter svært mange andre liv i fare, sier Schøyen.
LIVSFARLIG: Motorsyklisten valgte høyre trappeløp. I det andre befant seg en fotgjenger som lett kunne blitt påkjørt.
FORAN STORTINGET: Motorsyklisten er bare noen centimetre fra å kollidere med en bil, da han krysser Stortingsgata for å kjøre over Løvebakken.