Filmet enorm ekplosjon på sola

Jorda kommer ikke til å bli rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det smalt to ganger på sola fredag, med bare fire timers mellomrom. Protuberansene, som er de enorme rødglødende løkkene av varm, elektrisk ladd gass du ser i videoen over, slynger enorme mengder materie ut i rommet når de ryker som en strikk. 

- Denne plasmaen flyter langs en flokete og forvridd struktur av magnetiske felt. Et utbrudd finner sted når denne strukturen blir ustabil og sprekker, opplyser teamet bak NASAs solteleskop SDO, som filmet begivenheten, på sine egne nettsider.

Dersom jorda står i siktelinjen, og rammes av skuren med partikler, kan det resultere i vakkert nordlys (eller sørlys for de på motsatt halvkule). Det ser imidlertid ut til at vi går klar denne gang, ifølge NASA.

Nordlysentusiaster har likevel ingen grunn til å fortvile: Det kommer mange nye sjanser for å oppleve nordlys i løpet av den mørke årstida vi nå er inni. Solforskere estimerer blant annet at det er 20 prosent sannsynlighet for et nytt utbrudd fra sola i løpet av det neste døgnet, ifølge nettstedet spaceweather.com.