Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige

Filmet gutt etter selvmord

Politimann reagerer sterkt på at forbipasserende filmet og tok bilder av en død gutt i Stockholm.

REAGERER: Politimannen Viktor Adolphson, kjent som Twitter-politimannen i Stockholm, skrev om hendelsen. Foto: Twitter
REAGERER: Politimannen Viktor Adolphson, kjent som Twitter-politimannen i Stockholm, skrev om hendelsen. Foto: Twitter Vis mer

Det var tirsdag at den tragiske hendelsen fant sted. Da rykket politiet ut etter at en gutt i tenåra valgte å ta sitt eget liv i Stockholm i Sverige. Det skriver Aftonbladet.

På ulykkesstedet var det flere som tok fram mobilkameraet, og knipset bilder og filmet. Det har fått politimannen Viktor Adolphson til å reagere.

På Twitter omtalte han først hendelsen, og skrev at det var mange sjokkerte vitner på stedet og at «knuste pårørende måtte varsles».

- Får en klump i magen når jeg tenker på hva de pårørende står overfor nå, skriver han.

Så legger han til:

- Men for dere som filmet og fotograferte et menneske som har tatt sitt eget liv, kjenner jeg bare forakt. Gå hjem og skam dere. Se dere i speilet og spør «om jeg hadde ønsket at noen filmet min bror/søster/venn i en sånn situasjon». Dessverre fikk vi ikke tak i dere. Så håper dere leser dette.

Adolphson jobber som politibetjent i Trygghetsgruppen Södermalm, og ble tilkalt til stedet.

1. januar 2018 kom en ny lov som innebærer at spredning av følsomme bilder fra et ulykkessted kan innebære brudd på personvernet. Til Aftonbladet sier politimannen at selv om dette viser seg å ikke være straffbart, er det høyst problematisk.

- Jeg personlig synes dette er dypt provoserende. Man tar seg friheten til å krenke andre menneskers integritet.

Det har vært flere tilfeller i Sverige der personer som har filmet alvorlige ulykker har blitt anmeldt av politiet, fordi spredningen av materialet kan forårsake alvorlig skade for personen den berører og dermed er brudd på personvernet. Straffen kan være bøter eller fengsel opptil to år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!