Filmet halvnakne kunder

Gå til politiet hvis du finner overvåkingskamera i prøverom, råder Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En Intersport-forretning i Norrköping er politianmeldt for å filme kundene i prøverom. Det er nødvendig for å få kontroll med tyverier, sier butikkeieren.

- Hjelper ikke. Kunder som måtte oppdage overvåkingskameraer i prøverom i norske sportsforretninger eller sportsbutikker, råder vi å gå rett til politiet med saken, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

For reglene er klare når det gjelder overvåkning av ansatte og kunder i norske butikker. All overvåkning skal merkes, men i omkledningsrom er det ikke lov å ha kameraer uansett.

Intime situasjoner

- Vi skjønner godt butikkeieres fortvilelse over svinn og tyveriet, men kunder og ansatte skal ikke fotograferes i intime situasjoner der de nødvendigvis må være nakne eller halvnakne i forbindelse med omkledning eller prøving av klær. Det hjelper ikke om det er satt opp merking. Det finnes annen lovlig merking av klær, som piper hvis kunden går uten å betale, sier Skåra.

Politiet i Rogaland fikk en prøvesak på bordet i fjor. Et bilverksted ble anmeldt av fagforeningen for å ha montert et kamera i ansattes hvile- og omkledningsrom uten å si fra til de ansatte. Hensikten var å stoppe tyverier fra rommet, men bilverkstedet fikk et forelegg fra politiet for ulovlig overvåkning.

Dersom kameraet bare hadde overvåket garderobeskapene og ikke hele rommet, hadde det vært greit hvis det hadde vært merket.

Siden 2001 har butikkene montert overvåkningskameraer uten forhåndsgodkjenning av Datatilsynet. Bedriftene skal varsle hva de har gjort - og Datatilsynet tar stikkontroller.

IKKE LOV:  Her har butikkene ikke lov til å montere overvåkningskamera, selv om det er merket. Arkivfoto: Henning Lillegård.
IKKE LOV: Her har butikkene ikke lov til å montere overvåkningskamera, selv om det er merket. Arkivfoto: Henning Lillegård. Vis mer

Skal slettes innen sju dager

- Vi opplever at forretningene er slappe med å overholde meldeplikten. Åtte av ti slurver. Flere av forretningene sjekker vi etter tips fra ansatte og kunder, særlig fra ansatte. Der vi oppdager ulovlig overvåkning, går det mer på sjefenes holdninger enn spesielle bransjer, sier informasjonssjefen i Datatilsynet.

- Opptak skal slettes innen sju dager, og hver enkelt butikk eller kjede skal i forkant ha oppgitt hvem som har tilgang til å se gjennom opptakene. Det kan gjerne være en innleid person fra et vaktselskap, men butikken kan ikke skylde på vaktselskapet hvis det blir avdekket regelbrudd.

IKKE LOV: Finner du slike 360 graders doom-kameraer i vegg eller tak over prøverom i klesbutikker, bør må melde forholdet til politiet, sier Datatilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer