Filmet halvnakne kunder

Gå til politiet hvis du finner overvåkingskamera i prøverom, råder Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En Intersport-forretning i Norrköping er politianmeldt for å filme kundene i prøverom. Det er nødvendig for å få kontroll med tyverier, sier butikkeieren.

- Hjelper ikke. Kunder som måtte oppdage overvåkingskameraer i prøverom i norske sportsforretninger eller sportsbutikker, råder vi å gå rett til politiet med saken, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

For reglene er klare når det gjelder overvåkning av ansatte og kunder i norske butikker. All overvåkning skal merkes, men i omkledningsrom er det ikke lov å ha kameraer uansett.

Intime situasjoner

- Vi skjønner godt butikkeieres fortvilelse over svinn og tyveriet, men kunder og ansatte skal ikke fotograferes i intime situasjoner der de nødvendigvis må være nakne eller halvnakne i forbindelse med omkledning eller prøving av klær. Det hjelper ikke om det er satt opp merking. Det finnes annen lovlig merking av klær, som piper hvis kunden går uten å betale, sier Skåra.

Politiet i Rogaland fikk en prøvesak på bordet i fjor. Et bilverksted ble anmeldt av fagforeningen for å ha montert et kamera i ansattes hvile- og omkledningsrom uten å si fra til de ansatte. Hensikten var å stoppe tyverier fra rommet, men bilverkstedet fikk et forelegg fra politiet for ulovlig overvåkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer