Filmet halvnakne kunder

Gå til politiet hvis du finner overvåkingskamera i prøverom, råder Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En Intersport-forretning i Norrköping er politianmeldt for å filme kundene i prøverom. Det er nødvendig for å få kontroll med tyverier, sier butikkeieren.

- Hjelper ikke. Kunder som måtte oppdage overvåkingskameraer i prøverom i norske sportsforretninger eller sportsbutikker, råder vi å gå rett til politiet med saken, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

For reglene er klare når det gjelder overvåkning av ansatte og kunder i norske butikker. All overvåkning skal merkes, men i omkledningsrom er det ikke lov å ha kameraer uansett.

Intime situasjoner

- Vi skjønner godt butikkeieres fortvilelse over svinn og tyveriet, men kunder og ansatte skal ikke fotograferes i intime situasjoner der de nødvendigvis må være nakne eller halvnakne i forbindelse med omkledning eller prøving av klær. Det hjelper ikke om det er satt opp merking. Det finnes annen lovlig merking av klær, som piper hvis kunden går uten å betale, sier Skåra.

Politiet i Rogaland fikk en prøvesak på bordet i fjor. Et bilverksted ble anmeldt av fagforeningen for å ha montert et kamera i ansattes hvile- og omkledningsrom uten å si fra til de ansatte. Hensikten var å stoppe tyverier fra rommet, men bilverkstedet fikk et forelegg fra politiet for ulovlig overvåkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.