Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmet historisk oppskyting fra fly

Se romferja suse forbi et passasjerfly i 30 000 fot.

STILIG SYN:  Stefanie Gordon satt om bord et passasjerfly da romferja Endeavour la ut på sin siste ferd til rommet på mandag. Hun tok dette dette sjeldne bildet av fartøyet straks etter oppskyting med en iPhone. Foto: AP/Stefanie Gordon/SCANPIX
STILIG SYN: Stefanie Gordon satt om bord et passasjerfly da romferja Endeavour la ut på sin siste ferd til rommet på mandag. Hun tok dette dette sjeldne bildet av fartøyet straks etter oppskyting med en iPhone. Foto: AP/Stefanie Gordon/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romferja Endeavour skrev historie på mandag, da fartøyet la ut på sin siste ferd til rommet noensinne.

Dette var de amerikanske romferjenes nest siste oppskyting før programmet avsluttes, og det er nå bare én mulighet igjen til å få med seg synet når over 30 millioner hestekrefter antennes for å akselerere astronautene opp til en hastighet på over 27 000 kilometer i timen.

- Utrolig syn Stefanie Gordon og de andre passasjerene om bord Delta airlines flight 2285 fra New York fikk se begivenheten på ekstra sjeldent vis: Fra en høyde på 30 000 fot (9144 meter).

Gordon brukte en iPhone til å fange øyeblikket når Endeavour slår et hull i skylaget over Kennedy Space Center (KSC) i Florida, sekunder etter at den 8,5 minutter lange ferden til omløpsbane startet i et flammehav på oppskytings- plattform 39A.

- Det var utrolig. Jeg kan ikke tro at jeg fikk bevitne en historisk begivenhet, skrev Gordon på Twitter etter opplevelsen.

En annen passasjer så først oppskytingsøyeblikket på en av flyets tv-skjermer, før han rettet videokameraet ut vinduet og filmet selv ferden mot øyeblikket når faststoffrakettene separeres og faller mot havet. Resultatet la personen ut på Youtube.

- Det var et utrolig syn, skriver vedkommende som går under navnet spiitfir322.

Skal finne mørk materie Dette er ikke første gang flypassasjerer over østkysten av Florida tilfeldigvis får bevitne en oppskyting. Også romferja Discoverys siste ferd 24. februar i år ble filmet på liknende vis.

Endeavours siste oppdrag STS-134 til Den internasjonale romstasjonen ISS skal vare i 16 dager og inkluderer fire romvandringer for å utføre arbeider på utsiden av bopelen i rommet.

De seks astronautene om bord bringer også fysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til ISS. Ett av AMS' hovedmål er å forsøke finne spor av den «usynlige» og mystiske mørke materien som astrofysikere tror står for mesteparten av massen i universet.

NASAs aller siste romferjeoppdrag utføres med Atlantis. 12. juli er foreløpig oppskytingsdato.

Foto: Stefanie Gordon/AP/Scanpix
Foto: Stefanie Gordon/AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media